Franciaországban is eltörlik a maszkviselési kötelezettséget

2022. március 3. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban március 14-től – a tömegközlekedési járműveket kivéve – mindenhol megszűnik a maszkviselési kötelezettség. Felfüggesztik továbbá az oltási igazolás bemutatásának kötelezettségét is – írja az MTI Jean Castex miniszterelnök bejelentése nyomán.

A védettségi igazolás (oltási dokumentum vagy negatív teszt) bemutatása azonban érvényben marad az egészségügyi intézményekben, azaz a kórházakban és az idősotthonokban, ahogy a koronavírus elleni oltás továbbra is kötelező az egészségügyi dolgozóknak.

Az oltottsági igazolás bemutatása jelenleg az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken kötelező a 16 év felettieknek. Maszkot már csak olyan helyeken kell viselni, ahol az oltottsági igazolás bemutatása nem kötelező (üzletek, tömegközlekedési járművek, hivatalok, bíróságok). „A helyzet javul a közös erőfeszítéseknek és az elrendelt intézkedéseknek köszönhetően. A feltételek adottak ahhoz, hogy tovább enyhítsünk a korlátozásokon” – mondta a francia miniszterelnök.

A járványügyi mutatók már egy hónapja javulnak Franciaországban. Az elmúlt héten a naponta feltárt új esetek száma a tizedére csökken a járvány tetőzése időszakához képest: szerdán például 53 ezer új fertőzöttet regisztráltak, míg egy héttel korábban még több mint 70 ezret. A kórházakon is csökken a nyomás, de még 2300 ezer súlyos beteg fekszik az intenzív osztályokon. A járvány szövődményeiben az elmúlt két évben több mint 138 ezren haltak meg.

Magyarországon hétfőtől kezdve nem kell maszkot hordani. Az idősotthonokban és a szociális intézményekben azonban továbbra is kötelező lesz a maszk. Felfüggesztik továbbá az oltási igazolványra vonatkozó szabályokat is, és eltörlik azt a lehetőséget is, hogy a munkáltatók elrendeljék a kötelező oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!