Két embert találtak eddig Magyarországon, akiket az új, „lopakodó” omikron-variáns fertőzött meg

2022. február 4. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Az omikron BA.2-es alvariánsát két mintából sikerült kimutatnunk” – írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Portfolio kérdésére, miután Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek reggel közölte: Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa.

Az NNK tájékoztatása szerint Magyarországon az omikron variáns előfordulási aránya a 2022. 3. héten a PCR vizsgálatok és szekvenálások eredménye alapján 94%. A BA.2-nek nevezett variáns Dániából indult, és még gyorsabban terjed, mint a sima omikron, de mint írtuk, emiatt elvileg nincs ok aggodalomra. „Járványügyi szempontból különös jelentősége talán nem lesz”, mondta ugyanerről Müller Cecília pénteken. Hozzátette, hogy az adatok szerint a védőoltások ez ellen is minimum 50 százalék feletti védettséget biztosítanak. Egy dán tanulmány a közelmúltban arra jutott, hogy a BA.2 valamivel jobban fertőz oltottak körében, mint az eredeti BA.1-es omikron.

A szennyvízadatok egyébként továbbra is a vírus örökítőanyagának kismértékű növekedését mutatják, de nem annyira intenzíven és meredeken gyarapszik, mint az előző hetekben. A jövő héten már talán láthatjuk az alagút végét a tisztifőorvos szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!