Harmincan már megkapták az oltás negyedik dózisát

2022. január 16. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy harminc ember – köztük egy 102 éves férfi – kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag negyedik dózisát szombaton a pécsi klinikán – írja az MTI.

Sebestyén Andor, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának (PTE KK) elnöke szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kérte az oltási programban résztvevő fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy január 15-től a negyedik oltásra is legyen lehetőség az oltópontokon.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy mindenki számára elérhetővé válik a negyedik oltás, ami egyelőre példátlan a világban. Mindenhol máshol csak sokkal szűkebb rétegek kérhetik a negyedik oltást, ha egyáltalán elérhető. Arról, hogy máshol miért kezelik óvatosabban a negyedik dózis lehetőségét, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Magyarországon a negyedik oltást akkor lehet felvenni, ha a harmadik oltástól számítva legalább négy hónap eltelt és a páciens háziorvosa vagy az oltóorvos azt indokoltnak tartja. A PTE KK elnöke elsősorban a 60 éven felülieknek javasolja az újabb adag felvételét. Szerinte ez azoknál különösen fontos lehet, akik valamilyen krónikus betegség miatt az elsők között kapták meg a harmadik dózist.

Sebestyén Andor szerint már a bejelentés előtt is nagy volt az érdeklődés a negyedik ismétlőoltás iránt, és valószínű, hogy a következő napokban nagyobb lesz a forgalom majd a pécsi kórházi oltópontokon. A szakember abban is bízik, hogy az idősebbeket kísérő hozzátartozók is felveszik az oltás számukra aktuális – akár első – dózisát, amire januárban a csütörtöki, pénteki, és szombati oltási akciónapokon regisztráció nélkül is lehetőség nyílik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!