„Több mint két éve éjjel-nappal dolgoznak az orvosok és az ápolók” – globális gondokat lát a WHO főigazgatója

2021. december 21. – 06:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik amiatt, hogy a koronavírus-járvány idején a súlyos munkakörülmények és a megfelelő támogatás hiánya miatt sok egészségügyi szakembert veszítettek el – idézte az MTI Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgatót.

A szervezet vezetője felhívta a figyelmet az orvosok és ápolók világszerte növekvő hiányára. Az orvosok, ápolók

„több mint két éve éjjel-nappal dolgoznak, és sokan közülük kiégtek, nem kapnak megbecsülést a munkájukért”.

Emlékeztetett arra, hogy a világjárvány kezdetén „sok támogatást” kaptak az egészségügyi dolgozók. Ezt azonban tettekre kell váltani: a kormányoknak segíteniük kell a munkakörülményeik javításában a fizetés és a képzés terén.

„A Covid az egész egészségügyi rendszer számára kihívássá vált. Egy olyan időszakban, amikor több dolgozóra, ápolókra és orvosokra van szükségünk, valójában elveszítjük őket” – mondta a főigazgató. „Már a járvány előtt is komoly hiány volt az egészségügyi szakemberekből”. A helyzet most még tovább romlik.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz – Fotó: Denis Balibouse / Reuters
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz – Fotó: Denis Balibouse / Reuters

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz beszélt arról is, hogy a koronavírus omikron variánsa gyorsabban terjed, mint a delta változat, és fertőzéseket okoz a beoltott vagy a betegségből felépült emberek körében.

Már „bizonyítékok vannak arra, hogy az omikron variáns lényegesen gyorsabban terjed, mint a delta”. Valószínű, hogy a beoltott vagy felépült emberek is meg- vagy újrafertőződnek.

Ez összhangban áll a londoni Imperial College múlt heti tanulmányának megállapításával, amely szerint az újrafertőződés kockázata több mint ötszörös, és nincs jele annak, hogy az omikron variáns enyhébb lenne, mint a delta.

Gebrejeszusz szeretné, ha 2022 az az év lenne, amikor „véget vetünk a világjárványnak”. Legyen az az esztendő, amikor minden ország befektet a jövőbeni ilyen mértékű katasztrófákra való felkészülésbe. Sürgette a nemzeteket, hogy fordítsanak forrásokat az egészségügyi alapellátáson alapuló fenntartható egészségügyi rendszerek kiépítésére, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyetemes hozzáféréssel.

A WHO szerint a világjárvány kezdete óta csaknem 274 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, amely több mint 5,35 millió áldozatot szedett.

A betegbiztonság romlásához és további orvoselvándorláshoz vezethet, ha a kormány nem rendezi végre az orvosok ügyeleti díjait – mondta a Telexnek Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke. Azt mondja, sokáig már nem tartható fenn az a helyzet, hogy az orvosok jóindulatán múljon az ügyeleti munka, elfogadhatatlan, hogy ezért csak a normál órabér 70-90 százalékát fizessék ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!