500 millió otthoni Covid-tesztet postáz ingyenesen a lakosságnak az amerikai kormány

2021. december 21. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szövetségi kormánya a jövő hónapban ingyenesen postáz akár 500 millió otthoni Covid-tesztkészletet minden egyes amerikai háztartásnak, amely azt kéri – mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő az NBC Newsnak. A portál szerint Joe Biden kormánya mindezt az omikron vírusvariánsra hivatkozva döntötte el, és egy weboldal létrehozását is tervezi, ahol az emberek benyújthatják igénylésüket a tesztekre.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az egyes amerikai háztartások összesen hány tesztre tarthatnak igényt, a Fehér Ház ugyanakkor azt is tervezi, hogy a már működő húszezer mellett országszerte újabb tesztelőhelyeket hoz létre, az elsőt még karácsony előtt New Yorkban nyitják meg.

Joe Biden amerikai elnök kedden egyeztetett a kormánnyal a járvány elleni küzdelemre vonatkozó, e télre vonatkozó tervekről. Amellett, hogy részletesen ismertette az ingyenes tesztelési készleteket és helyszíneket, Biden kedden bejelentette azt is, hogy 1000 katonai egységet utasít a kórházak létszámának növelésére, és a Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökséget is beveti a koronavírusos betegek kezelésére, valamint a tesztelésekre kapacitással rendelkező kórházak számára.

Az Egyesült Államokban az omikron variáns megjelenésével ismét megugrani látszanak a járványügyi, fertőzöttségi adatok, a teszteléssel pedig, elsősorban a tesztek árával pedig egyre erőteljesebb az elégedetlenség Amerika több állampában.

Eközben a korábbi várakozásokkal szemben a brit kormány nem léptet érvénybe újabb korlátozásokat Angliában a karácsonyi időszakra, de azt továbbra sem lehet kizárni, hogy a későbbiekben szükség lehet ilyen intézkedésekre az omikron koronavírus-variáns megfékezése végett – mondta kedden Boris Johnson.

A brit miniszterelnök Downing Street által kedd este közzétett, közösségi médiaportálokra is feltöltött videóüzenetében – amelyet az MTI idézett – kijelentette: „több dolog még mindig bizonytalan”, köztük az, hogy az omikron vírusváltozat milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Bizonytalan, hogy a fertőzöttek milyen arányban szorulnak kórházi kezelésre, és az is, hogy milyen hatást gyakorol majd az oltási kampány, beleértve a harmadik, hatáserősítő oltási dózisok beadása.

Johnson erre hivatkozva kijelentette: mindez azt is jelenti, hogy

a kormány megítélése szerint nincs elégséges bizonyíték a szigorúbb intézkedések karácsony előtti bevezetésének alátámasztására.

Hozzátette: a kormány nagyon szoros figyelemmel követi az omikron terjedését, és szükség esetén kész cselekedni, ha a helyzet romlana.

Eközben Németországban bejelentették az előzetesen várt, december 28-ától életbe lépő további szigorításokat, amelyekről kedden döntött a berlini kormány. A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, de kizárólag akkor, ha beolttatták magukat vagy átestek a fertőzésen.

Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy csak a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak.

Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak.

Az omikron miatt egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad rendezni, szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés, és nem szabad tűzijátékokat árusítani. Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják – ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. Hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis ismét össze kell fogni és védekezni kell, mert

„fenyeget az ötödik hullám”, a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!