A kormány elismerte az RTL-nek: leselejteztek 200 ezer adag lejárt Szputnyik vakcinát

2021. december 08. – 00:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány az RTL kérdésére elismerte: valóban lejárt a szavatossági ideje 200 ezer orosz vakcinának, ezért leselejtezték azokat.

A G7 nyomán írtuk meg néhány napja, hogy egy ekkora adag Szputynik valószínűleg november végén lejárt, a beadott vakcinák típusára vonatkozó információt ugyan a magyar kormány nem teszi közzé, de elküldik az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC), aminek oldaláról ez nyilvánosan elérhető.

A lap gyűjtéséből jól látszik, hogy az orosz vakcina felhasználása június közepén – amikor már a nyugati vakcinákból is volt bőséggel – szinte megállt, utána pedig már alig adtak be belőle. A hivatalos adatsor szerint összesen 2 005 600 adag orosz vakcina érkezett Magyarországra, és ha pontosak az ECDC oldalán közzétett adatok, akkor 198 208 dózist nem használtunk fel. Ennek az értéke közel 600 millió forint. A 90 százalékos felhasználás egyébként egyáltalán nem számít rossznak a G7 szerint, és az orosz vakcinával olyan időszakban sikerült felgyorsítani az oltási programot, amikor nyugati vakcinából még nem volt elég.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy ekkora, több milliós tételeknél elkerülhetetlen, hogy időnként bizonyos mennyiségeket le kelljen selejtezni. Várhatóan más vakcinatípusból, például Astra Zenecából is kell majd hamarosan selejtezni.