A kormány elismerte az RTL-nek: leselejteztek 200 ezer adag lejárt Szputnyik vakcinát

2021. december 8. – 00:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány az RTL kérdésére elismerte: valóban lejárt a szavatossági ideje 200 ezer orosz vakcinának, ezért leselejtezték azokat.

A G7 nyomán írtuk meg néhány napja, hogy egy ekkora adag Szputynik valószínűleg november végén lejárt, a beadott vakcinák típusára vonatkozó információt ugyan a magyar kormány nem teszi közzé, de elküldik az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC), aminek oldaláról ez nyilvánosan elérhető.

A lap gyűjtéséből jól látszik, hogy az orosz vakcina felhasználása június közepén – amikor már a nyugati vakcinákból is volt bőséggel – szinte megállt, utána pedig már alig adtak be belőle. A hivatalos adatsor szerint összesen 2 005 600 adag orosz vakcina érkezett Magyarországra, és ha pontosak az ECDC oldalán közzétett adatok, akkor 198 208 dózist nem használtunk fel. Ennek az értéke közel 600 millió forint. A 90 százalékos felhasználás egyébként egyáltalán nem számít rossznak a G7 szerint, és az orosz vakcinával olyan időszakban sikerült felgyorsítani az oltási programot, amikor nyugati vakcinából még nem volt elég.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy ekkora, több milliós tételeknél elkerülhetetlen, hogy időnként bizonyos mennyiségeket le kelljen selejtezni. Várhatóan más vakcinatípusból, például Astra Zenecából is kell majd hamarosan selejtezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!