Megszökött két ember egy hollandiai karanténhotelből

2021. november 29. – 06:09

Másolás

Vágólapra másolva

Megszökött két ember Hollandiában egy karanténhotelből, a határrendőrség vasárnap fogta el őket egy Spanyolországba induló járaton, írja az MTI.

A pár egy olyan szállodából oldott kereket, ahol a Dél-Afrikából érkezett, koronavírusra pozitívan tesztelt embereket helyezik el, akiknél egyébként a SARS-CoV-2 omikron nevet kapott új variánsát is kimutatták.

A szökevényeket a rendőrség átadta az egészségügyi szerveknek, azok pedig ismét karantén alá helyezték őket.

Egy holland hatósági szóvivő korábban közölte, hogy a karanténhoteleknél a rendőrség és egyéb biztonsági erők látnak el őrszolgálatot.

„Oka van a biztonsági intézkedéseknek”

– tette hozzá az illetékes.

A pár szökését megelőzően néhány órával Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a hatóságok biztosítani fogják a vesztegzár-előírások betartását.

Hugo de Jonge, a holland ügyvivő kormány egészségügyi minisztere sajtótájékoztatót tart – Fotó: Phil Nijhuis/MTI/EPA/ANP
Hugo de Jonge, a holland ügyvivő kormány egészségügyi minisztere sajtótájékoztatót tart – Fotó: Phil Nijhuis/MTI/EPA/ANP

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) vasárnapi jelentése szerint tizenhárom fertőzöttnél mutatták ki az új koronavírus omikron variánsát a Dél-Afrikából pénteken Amszterdamba érkezett repülőgép utasai közül. A 624 utasból érkezéskor egyébként 61 embernek lett pozitív a koronavírustesztje.

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk. Azoknak az utasoknak, akiknek a tesztje negatív volt, ugyancsak öt napig önkéntes karanténba kell vonulniuk. „Ellenőrizni fogjuk, hogy valóban tartják-e magukat a szabályokhoz” – jelentette ki de Jonge.

Rengeteg problémás mutációja van az Afrika déli részén felbukkant koronavírus-változatnak, sokkal több, mint amennyi bármelyik eddigi variánsban együtt megvolt. Még keveset tudunk, de a kutatók nagy erőkkel vizsgálják. Az már látszik, hogy több mutációja segítheti a vakcinák megkerülését. A fő kérdés, hogy milyen a terjedőképessége: valódi gondot akkor okozhat, ha képes kiszorítani a deltát. Az eddigiek alapján lehet, hogy képes>>>