Harmadik dózisa mellé kipróbálta az orron át beadható vakcinát is Vlagyimir Putyin

2021. november 24. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Orron keresztül beadható vakcinát kapott a harmadik oltása mellé Vlagyimir Putyin orosz elnök, legalábbis erről ír az orosz állami média nemzetközi kiadása, az RT. Putyin erről egy szerdai kormányülésen beszélt:

„Arra kértek, hogy vegyek egy mély levegőt, és számoljak el háromig – mondta az orosz elnök, de hozzátette, semmit nem is érzett az egészből. – Hat hónappal az oltásom után lecsökkent az antitestek szintje a szervezetemben, a szakértők pedig újabb vakcina beadását javasolták.”

A nazális vakcinát a Szputnyik V-hez hasonlóan a moszkvai Gamaleja Intézet fejlesztette ki az orosz vakcina eredetije alapján:

„Ez egy kényelmes útja a vakcina beadásának – fájdalommentes, és a lehető legkevesebb mellékhatással jár. A vakcina első dózisainak beadatása után rendszerszintű immunitás alakul ki, de az ezt követő, orron át beadott immunizálással további immunvédelmet adunk a felső légúti szerveknek”

– magyarázta az RT-nek Denisz Logunov, az intézet mikrobiológiai osztályának vezetője.

Ahogy arról beszámoltunk, a tavaszi kétdózisos Szputnyik V után pár napja Putyin megkapta a vakcina harmadik dózisát, a Szputnyik Lightot is. A Kreml minden egyes nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy semmilyen mellékhatással nem járt az orosz elnöknél az oltás, és „nincs mitől félnie” senkinek sem a vakcinával kapcsolatban.

Ennek ellenére igen bizalmatlanok az oroszok nemcsak a Szputnyikkal, de úgy általában a koronavírus elleni védőoltással szemben: eddig csak a lakosság kevesebb mint 40 százaléka oltatta be magát a 144 milliós országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!