A Tesco és a Lidl nem kéri a kötelező oltást a dolgozóitól, a Richter igen

2021. november 3. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

A magánszférában kevés munkaadó döntött úgy eddig, hogy a kormány felhatalmazása alapján előírja dolgozóinak a vakcinát. Több nagy munkáltató – köztük a Tesco és a Lidl – pedig jelezte: nem élnek ezzel a lehetőséggel, írja a Népszava.

A lap szerint nagyon óvatosak a magánszféra munkaadói, még ott sem kapkodják el a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét, ahol a cégvezetés hajlana erre. Az óvatosság oka egy munkajogászok szerint az, hogy a rendelet szövege pontatlan, így a vállalatok inkább kivárnak, nehogy jogellenes döntéseket hozzanak. A munkaadói szövetségek viszont inkább azzal magyarázzák a tartózkodást, hogy sok területen nehéz pótolni a kilépő vagy fizetetlen szabadságra küldött munkaerőt.

A Ligához tartozó szakszervezetek érdekeltségi körében például nincs olyan vállalat, ahol bevezették volna, vagy biztosan be akarják vezetni a munkavégzés feltételeként a védőoltásokat. A cégek inkább a pozitív motivációval élnek, az autóipari vagy élelmiszeripari cégeknél inkább juttatásokkal motiválják a dolgozókat. Hasonló tapasztalatokról számolt be a Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

A Richtertől közvetetten megerősítették a lapnak, hogy a cégvezetés a kötelező oltás elrendeléséről döntött. A TEVA viszont nem él a lehetőséggel, inkább a maszkviselést és a távolságtartást ellenőrzi szigorúbban. A Molnál és az OTP-nél továbbra sincs döntés az ügyben.

  • A 13 ezer főt foglalkoztató Tesco nem teszi kötelezővé az oltást a dolgozóinak.
  • És így döntött a 6600 alkalmazottal működő Lidl is.

Itt írtunk arról, hogy a sok embert foglalkoztató cégek közül szinte elsőként a Mészáros Lőrinc cégeit összefogó csoport közölte lapunkkal: nem teszik kötelezővé az oltást. A szakszervezeti szövetség szerint a kormány a munkáltatókra hárítja a felelősséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől