Kásler szerint a járvány alatt semmilyen rákdiagnosztika nem maradt el

2021. október 24. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Kásler Miklós szerint a járvány alatt semmilyen rákdiagnosztika nem maradt el. Így reagált a szokásos videós megszólalásában vasárnap arra a tanulmányra, amiben nyolc egészséggazdász arra jutott, a járvány kitörése óta 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget diagnosztizáltak Magyarországon, így pedig jelenleg mintegy 5000 fel nem ismert magyar beteg nem kap kezelést. Ez 1300 tüdőrák-, 2300 vastag- és végbélrák- és 1400 emlőrákesetet jelent.

A szerzők szerint több oka is van, hogy ilyen sok beteget nem sikerült időben diagnosztizálni, például a szűrések többszöri, időleges felfüggesztése, az ellátórendszer járvány alatti leterheltsége, valamint a kórházi ellátások átszervezése is hozzájárult ehhez. Emellett romlott a szűréseken való részvételi hajlandóság, sokan féltek orvoshoz fordulni. Az adatokból az is látszik, hogy jobban visszaesett a tüdődaganatos műtétek száma, mint a felismert eseteké. Ez arra utal, hogy később a késlekedés hatása megjelenhet a halálozási adatokban is.

A Káslert kérdező ember viszont erre a tanulmányra úgy utalt, mint „az ellenzék kampányipari műhelyében” született legújabb gyártmányra, feltehetően azért, mert a tanulmány megjelenése után az MSZP kiküldött arról egy sajtóközleményt.

Kásler erre úgy válaszolt: „Teljes fogalomzavar. A rákszűrés és a rákdiagnosztika két teljesen különböző orvosi beavatkozás”, a rákszűrést tünet és panaszmentes embereken végzik, míg a rákdiagnosztikát a már panaszos embereknél, azt pedig „minden magyar egészségügyi intézmény a járvány minden egyes órájában köteles volt ellátni”. Azt viszont „nem tudom értelmezni”, hogy van 5000 fel nem ismert magyar beteg. Kásler az ezzel kapcsolatos ellenzéki kritikákról azt mondta, „ha kérik, én nagyon szívesen odarendelek melléjük egy kezdő orvost, akinek több ideje van, és talán megértik, mert súlyos életveszélyt okozó betegségekről blöffölni, ismeretek nélkül fikciókat állítani, az az emberi életnek a közvetett veszélyeztetése”.

Kásler arról is beszélt, hogy ő is megkapta a harmadik oltását, méghozzá négy hónappal és egy nappal a második után. Az nem derült ki, milyen oltást kapott harmadiknak. Pár nappal ezelőtt Orbán Viktor is megkapta a harmadik oltását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!