A harmadik oltás után szinte mindenkinek magas antitestszintje lett a fővárosi idősotthon-felmérés szerint

2021. október 6. – 23:32

Másolás

Vágólapra másolva

Újra megmérte a Fővárosi Önkormányzat az idősotthonokban élők és dolgozók koronavírus antitestszintjét. Az eredmények szerint a kétszer beoltott idősek 93, a háromszor oltottak több, mint 99 százalékának megfelelő az antitestszintje. Az is látszik, hogy tavaszhoz képest már érdemben gyengült az akkor kétszer oltottak védettsége, a harmadik oltás azonban minden korábbinál jobb eredményeket hoz.

Tavasszal a Fővárosi Önkormányzat egy nagyobb kampány keretében, több kerületi önkormányzattal együttműködve 20 ezer ingyenes antitesttesztet végzett el, ezt ismételték meg most a fővárosi idősotthonokban. Ezúttal nem szerepelnek vakcinatípusok szerinti adatok a kiadott tájékoztatóban (tavasszal a fő tanulság az volt, hogy a hatvan év felettieknél a Sinopharmmal oltottak antitestszintje szignifikánsan alacsonyabb, mint a többieké), így kevésbé izgalmasok a számok, de azért van két fontos tanulság:

  • a kétszer oltottak antitestszintje, így valószínűleg a védettsége is, már jól mérhetően csökkent fél év alatt. A tavaszi eredmények magasabb IgG ellenagyag szinteket mutattak, mint a két oltással rendelkezőknél szeptemberben mért értékek. Számszerűsítve: áprilisban az akkor mértek 1,2%-ának volt rendkívül kevés (max. 50AU/ml) antitestje, most ugyanez az arány a kétszer oltottak között már 6,4%. A kétszer oltottak között sok antitestje (legalább 1000AU/ml) akkor 85, most viszont már csak 65 százaléknak van. A két oltással megszerzett védettség tehát nem egész fél év alatt érdemben csökkent, bár az antitestek a többségnél továbbra is kimutathatóan jelen vannak.
  • a harmadik oltás erős löketet ad az antitesteknek, olyannyira, hogy a már harmadszor is beoltottak védettsége valószínűleg nagyobb annál, mint amikor tavasszal frissen alakult ki a védettségük a két oltás után.
Antitestszint a fővárosi idősotthonokban: kékkel a kétszer, pirossal a háromszor oltottak ellenanyagszintje. Forrás: Fővárosi Önkormányzat
Antitestszint a fővárosi idősotthonokban: kékkel a kétszer, pirossal a háromszor oltottak ellenanyagszintje. Forrás: Fővárosi Önkormányzat

A tesztben részt vevő, idősotthonokban lakók közül a kétszer oltottak 93,4%-a rendelkezik megfelelő antitestszinttel, míg a háromszor oltottaknál az arány 99,2%. A teszteket idősotthoni dolgozókon is elvégezték, közöttük még jobbak az arányok, a háromszor oltottaknál 100 százalékos.

A most publikált vizsgálathoz valamivel több, mint 1000 ellátottat és 500 idősotthoni dolgozó IgG antitest szintjét mérték meg tavasz után ismét. Az antitestszint egy az egyben nem fordítható le a koronavírus elleni védettségre, de az antitestszint általános szakértői vélemények szerint jó indikátora annak, hogy egy vakcina milyen mértékben alakít ki védelmet a vírus ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!