Az Európai Bizottság elfogadta a román helyreállítási tervet

2021. szeptember 27. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn elfogadta a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR) – írja az MTI. A PNRR-ben a román kormány azt részletezi, hogyan használná fel a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célzó európai uniós pénzügyi csomagból Romániának jutó 29,2 milliárd eurót.

A jóváhagyott tervet Ursula von der Leyen, az EB elnöke ünnepélyes keretek között adta át hétfőn Bukarestben Klaus Iohannis román államfőnek és Florin Citu miniszterelnöknek. A bukaresti sürgősségi egyetemi kórházban tartott közös sajtóértekezletükön az EB elnöke kijelentette, hogy a román helyreállítási terv az új nemzedéket szolgálja, 41 százaléka a zöld energia meghonosítását támogatja.

A keretösszeg 21 százalékát fordítják a digitalizálásra, a közszolgáltatások korszerűsítésére, jelentős alapok állnak rendelkezésre a romániai egészségügyi szolgáltatások és oktatási rendszer fejlesztésére.

Von der Leyen gratulált a román hatóságoknak a terv kidolgozásához, de felhívta a figyelmüket, hogy „ez nem az út vége”, a projektek megvalósítása, a pénzalapok lehívása során minden elvárást be kell tartani.

A román államfő szerint a PNRR brüsszeli sikere csak szakaszgyőzelem, az ország előtt álló legnagyobb kihívás, hogy a PNRR-be foglalt reformokat és beruházásokat, maradéktalanul meg is valósítsák. Iohannis szerint a román helyreállítási terv nem szándéknyilatkozat, hanem pontos menetrend. Szerinte az életbe léptetését nem veszélyeztetheti a jelenlegi bukaresti koalíciós válság, hiszen a terv olyan célkitűzéseket tartalmaz, amelyekkel mindenki egyetért.

A román kormányfő szerint a PNRR megvalósulása révén Románia felzárkózhat az unió középmezőnyéhez. A Next Gereration EU pénzügyi keretből rendelkezésére álló alapok egy harmadát Románia a szállítási infrastruktúra fejlesztésére fordítja:

  • 3,1 milliárd eurót autópálya-építésre,
  • 3,9 milliárdot a vasút korszerűsítésére,
  • 600 milliót a bukaresti és kolozsvári metróépítésre.

Florin Citu azt ígérte, hogy a román kormány életbe lépteti a PNRR-ben vállalt adó- nyugdíj- és bérreformot, ugyanakkor a polgárok életminőségét javító beruházásokra összpontosít, mert „nem topoghat egy helyben, amikor mindenki fejlődik”.

A kormány az első 3,8 milliárd eurót még idén le akarja hívni.

Bukaresti látogatása során az EB elnöke találkozott a kormány tagjaival is. A megbeszélésre és a PNRR elfogadásának ünnepélyes bejelentésére Citu Cristian Ghineát, a – kormányból kilépett USR-PLUS szövetség által jelölt – európai beruházásokért felelős volt minisztert is meghívta, akinek jelentős szerepe volt a román helyreállítási terv összeállításában és brüsszeli elfogadtatásában. Románia – más államoktól eltérően – nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában rendelkezésére álló keretet is igénybe akarja venni. A nemzeti helyreállítási terv szerint a bukaresti kormány 14,25 milliárd euró támogatást és 14,94 milliárd eurós hitelt akar elkölteni 2026 decemberéig a Next Generation EU alapból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!