Amerikai szakértők szerint nem kell még mindenkinek harmadik oltás

2021. szeptember 18. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a világ több országában, így Magyarországon is folyik már a koronavírus elleni oltások harmadik köre, az Egyesült Államokban nagy szakmai vita övezi a kérdést, hogy szükséges-e ez már egyáltalán, és ha igen, kinek. Magyar idő szerint péntek este összeült az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) szakértői tanácsadó testülete, hogy javaslatot tegyen a hatósági döntésre. A szakértők úgy határoztak, hogy az általános lakosságnak még nem érdemes harmadik oltást adni, ők ezt még csak bizonyos csoportoknak ajánlják – írja a BBC.

Az ülésen a döntést több előadás és hosszú szakmai vita előzte meg. Az előadók között volt az FDA, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) a Pfizer, illetve az oltások terén sok tapasztalattal és kutatási eredménnyel rendelkező Egyesült Királyság és Izrael képviselője. A szakértők azt vizsgálták, hogy biztonságos, illetve hatékony-e a harmadik oltások terén elsőként engedélyre számító Pfizer–BioNTech-vakcina harmadik adagja.

A testület kétszer szavazott. Az első körben 16-3 arányban leszavazták, hogy 16 év felett mindenki kaphasson harmadik oltást. A nemmel szavazók közül többen azon az álláspontok voltak, hogy mindenképpen jönni fog a harmadik oltási kör, de ehhez még több adatra van szükség annál, mint ami jelenleg rendelkezésre áll. Többen azonban úgy ítélték meg, hogy szűkebb körben már most is érdemes harmadszor oltani. Ezért tartottak egy második szavazást, amelyen úgy döntöttek, hogy a harmadik adagot engedélyezésre javasolják

  • a 65 év felettieknek,
  • a krónikus betegségek miatt veszélyeztetetteknek, illetve
  • a fertőzésnek különösen kitetteknek (például egészségügyi dolgozóknak).

Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette, hogy ha az FDA és a CDC is jóváhagyja, szeptember 20-tól mindenkinek elérhető lesz a harmadik oltás, aki legalább nyolc hónapja kapta meg a második adagját, de a mostani döntés alapján lehet, hogy erre még várni kell. A tanácsadó testület döntése után a kérdés az FDA, majd jövő héten a CDC elé kerül, a döntés nem kötelezi őket, de várhatóan azzal összhangban fognak határozni.

A fentiek egyébként az emlékeztető oltásként adott harmadik adagra vonatkoznak. Érdemes megjegyezni, hogy közel kétmillió amerikai kapott már egy harmadik adag oltást is, de ők nem az alapimmunizálás utáni emlékeztető oltásként, hanem épp azért, mert a gyengült immunműködésük miatt két oltás után nem alakult ki náluk a szükséges védelem.

Magyarországon július végétől elérhető a harmadik oltás bárkinek, akinél legalább négy hónap telt el az alapimmunizálás óta. A hivatalos protokollról itt, az annak hiányosságait pótolni hivatott, független szakértői javaslatokról pedig itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!