Kötelezővé tette az állami hivatalnokok oltását a szlovén kormány

2021. szeptember 17. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovéniában ezentúl csak a koronavírus ellen beoltottak, valamint a fertőzésből igazoltan felépültek dolgozhatnak állami hivatalban – jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hozzátette: a negatív koronavírusteszt sem lesz elég a hivatali munkához – írja az MTI.

A szlovén kormány rendelete a közszférára, az egészségügyben, az oktatásban és az igazságügyben dolgozókra nem vonatkozik.

A miniszter kiemelte: az alkalmazottaknak szeptember végéig fel kell venniük a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, a másodikat pedig legkésőbb november 1-jéig. „A kormány nem hatóságként viselkedik, hanem felelősségteljes munkaadóként” – mondta. Az oltás alól csak azok kaphatnak felmentést, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy nem vehetik fel a vakcinát. Azok, akik elutasítják az oltást, amennyiben a munkakörük megengedi, otthonról dolgozhatnak, de nem léphetnek be a hivatalokba. „Számítunk a munkavállalók felelősségére, és nem tervezünk elbocsátásokat” – jelentette ki Koritnik, aki újságírói kérdésre elmondta, nem tudja pontosan, hogy a hivatalnokok hány százaléka van már beoltva.

Péntekre 1143 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki Szlovéniában, a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon hat beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 348-en vannak kórházban, 86-an intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 068 987-en kaptak védőoltást, közülük 958 803-an már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 51, illetve 45 százaléka. Az elmúlt néhány napban felgyorsult az oltási kampány, miután a kormány döntése értelmében szerdától mindenkinek rendelkeznie kell QR-kóddal ellátott Covid-igazolvánnyal az állami és a magánszektorban egyaránt. Ez vonatkozik az ügyfelekre is.

Bárki, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, ahhoz oltási, gyógyulást tanúsító igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatnia. Ez alól kivételt képeznek az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, illetve gyógyszertárak, de csakis abban az esetben, ha nem bevásárlóközpontokban működnek.

Egy hónappal ezelőtt Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója arról beszélt, hogy a szlovéniai járványhelyzet rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt. „Minden jel arra mutat, hogy gyorsan ideér a negyedik hullám. Megengedhetetlen, hogy az országban 300 ezer, 50 év feletti ember még nem kapott oltást, miközben raktáron áll 700 ezer adag vakcina” – mondta.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1394 új esetet azonosítottak. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon kilencen haltak meg. Kórházban 651 beteget ápolnak, 77-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban eddig 1 775 653-an kaptak védőoltást – a jogosultak 43,7, a felnőtt lakosság 52,5 százaléka -, közülük 1 663 891-en már a második adagot is felvették.

Kövess minket Facebookon is!