Az Egyesült Királyság tisztifőorvosai szerint a gyerekeket is be kéne oltani a koronavírus ellen

2021. szeptember 13. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai közös hétfői közleményükben javasolták, hogy a 12-15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát – írja az MTI.

Az angol, a walesi, a skóciai és az észak-írországi tisztifőorvos állásfoglalása szerint ha az iskoláskorú gyerekek jelentős hányadát beoltják, az valószínűleg csökkenti az olyan terjedési események valószínűségét, amelyek a koronavírus-fertőzés helyi szintű fellángolását okozhatják az iskolákban vagy az iskolákhoz kötődő rendezvényeken. Magyarul úgy gondolják, a gyerekek oltása segíthet megakasztani a vírus iskolai terjedését.

A tisztifőorvosok hétfői ajánlása jelentős fordulat. A brit kormány mellett működő oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (JCVI) a hónap elején ugyanis még azt javasolta, hogy a 12-15 éves korosztály tagjai közül csak a krónikus betegeket oltsák be a koronavírus ellen.

Mindeközben a világ számos országában, így Magyarországon is már hónapok óta kérhetik az oltást a 12-15 évesek, itthon június 10. óta lehet rá regisztrálni, és a magyar kormány mindent erre tett fel az iskola járványügyi védekezésben, így más védelmi intézkedéseket, például a maszkhasználatot nem tették kötelezővé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!