Augusztusban három japán férfi halt meg, miután szennyezett Moderna-tételből kaptak oltást

2021. szeptember 7. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban egy japán férfi egy nappal azután halt meg, hogy beoltották a Moderna koronavírus elleni vakcinájával. A hatóságok kivizsgálták az esetet, és nem találtak ok-okozati összefüggést a férfi hirtelen bekövetkezett halála és az oltás között – írja a Guardian.

A 49 éves férfi augusztus 11-én kapta meg a második adag Moderna-oltást, másnap pedig váratlanul elhunyt. Egyetlen ismert egészségügyi problémája a hajdinára való allergia volt – közölte az egészségügyi minisztérium. A múlt hónap elején két másik, a harmincas éveikben járó, alapbetegségben nem szenvedő férfi halt meg Japánban néhány nappal azután, hogy megkapták a Moderna-vakcina második adagját.

Később kiderült, hogy azok a vakcinák, amiket ők kaptak, egy azóta szennyezettnek minősített tételből kerültek ki. Japánban augusztus 26-án 1,63 millió adag Moderna-vakcinát hívtak vissza, miután egyes vakcinákban apró rozsdamentes acéldarabokat fedeztek fel. Ezeket a vakcinákat Spanyolországban gyártották, a szennyeződés valószínűleg a helytelenül behelyezett tűk miatt került az oltófolyadékba.

A japán forgalmazó, a Takeda Pharmaceuticalnal közleményt adott ki, amelyben azt írták: „A rozsdamentes acélrészecskék ritka jelenléte a Moderna-vakcinában nem jelent indokolatlanul nagy kockázatot a biztonságra, és nem befolyásolja hátrányosan a termék hatásosságát.” Ennek ellenére elővigyázatosságból kivonták a forgalomból ezeket a vakcinákat. Az oltóanyagprogramért felelős miniszter, Kóno Taró szerint korábban több mint félmillió embert oltottak be a szennyezettnek minősített tételekből származó vakcinákkal.

A Japánban használt vakcinák többségét a Pfizer gyártja, a Modernából eddig mintegy 12,2 millió adagot adtak be. Összesen közel 136 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be Japánban, ahol a lakosság 48 százaléka már teljes mértékben be van oltva, és több mint 59 százalékuk kapott legalább egy oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!