Az oltásnak is köze lehetett egy szívizomgyulladásban meghalt új-zélandi nő halálához

2021. augusztus 30. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Még nincs meg a halottkémi jelentés, ezért egyelőre csak gyanítja az új-zélandi egészségügyi minisztérium, hogy az oltás is közrejátszhatott annak a nőnek a halálában, akit korábban a Pfizer vakcinájával, a Corminarityvel oltottak be, írja a Stuff.co.nz. A myocarditis, vagyis szívizomgyulladás ritka mellékhatásként felléphet a Pfizerrel történő oltás után – az amerikai gyógyszerügynökség után az európai is erre a következtetésre jutott júliusban.

A nőnek voltak egyéb fennálló betegségei, amik hozzájárulhattak a halálesethez, éppen ezért van szükség a halottkémi jelentésre, hogy megállapítsák, mi is okozta valójában a halálát. Az illetékes új-zélandi minisztérium ugyanakkor leszögezte, hogy az előny-hátrány kockázati mérlegelés alapján még mindig több előnyt jelent a betegek számára a vakcinák alkalmazása.

Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) júliusban közzétett frissítése szerint a Moderna és a Pfizer esetében a betegség két különböző típusa, szívizomgyulladás (myocarditis), illetve szívburokgyulladás (pericarditis) fordulhat elő ritkán. A megbetegedések jellemzően az oltás utáni két héten belül következtek be, többnyire a második oltás után. A vizsgálat megállapításai szerint főleg fiatal férfiaknál volt megfigyelhető a mellékhatás.

Az EMA összesen 321 ilyen európai esetet vizsgált meg, de a bejelentésnek máshol is volt előzménye: előbb egy izraeli vizsgálat mutatta ki az összefüggést, majd június végén hosszas vizsgálatok után az amerikai FDA is ugyanerre figyelmeztetett.

A szívgyulladásnak ez a két típusa légzési nehézséggel, heves szívveréssel, mellkasi fájdalommal járhat, de a legtöbb esetben az állapot megfelelő kezeléssel vagy pihenéssel gyógyítható. Az EMA vizsgálata szerint öt szívgyulladásos haláleset volt Európában a védőoltások beadása után. Az Európai Gyógyszerügynökség azt hangsúlyozza, hogy a mellékhatás nagyon ritka, és összességében sokkal nagyobb előnye van a vakcináknak, mint amekkora a kockázatuk.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!