Egy új, szájon át szedhető koronavírus-gyógyszert tesztelnek a Semmelweis Egyetemen is

2021. augusztus 23. – 22:08

Másolás

Vágólapra másolva

Bár koronavírusos megbetegedések kezelésében több más területen már bizonyított szájon át szedhető gyógyszert (például a favipiravirt) kipróbáltak, de kifejezetten a Covidra még nem fejlesztettek ki orális tablettákat. Előrehaladott kutatások viszont már vannak, és az egyik nemzetközi projektben a Semmelweis Egyetem is részt vesz.

Az egyetem azt írta honlapján, hogy a most Magyarországra is érkező, szájon át szedhető, antivirális koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött meg az Egyesült Államokban. Ennek lezárása után indultak el a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, amelyek világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak.

Augusztus 23-ával, egyetlen budapesti központként, a Semmelweis Egyetem is csatlakozik a nemzetközi szintű klinikai teszteléshez, amit a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán folytatnak majd le dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével. „Ez a klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban Covid-19 betegséggel diagnosztizált olyan emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata” – olvasható a honlapon.

A Semmelweis Egyetemre érkező betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a következő időszakban a vizsgálatban való részvételt. A most induló vizsgálattal kapcsolatban minden további információ az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban érhető el – mondta el dr. Filakovszky János, az egyetem koordinációs feladatokat ellátó Klinikai Kutatásokat Koordináló Központjának igazgatója. A betegek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd, napról napra nyomon követik egészségügyi állapotukat.

A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!