Már napi 1500 fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, Horvátországban május óta nem látott csúcson az új fertőzöttek száma

2021. augusztus 18. – 20:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 24 órában 1497 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában. Magyarország déli szomszédjánál hetek óta emelkednek a járvány mérőszámai, és így van ez Horvátországban és Szlovéniában is, ahol május óta nem látott szinten van az új fertőzöttek száma.

A Szabad Magyar Szó vajdasági magyar hírportál cikke szerint hat covidos beteg halt meg egy nap alatt. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy míg Magyarországon a járvány kezdete óta valamivel több mint 30 ezer koronavírusos beteg halt meg, addig Szerbiában 7183-ra nőtt most ez a mutató.

Magyarországon 103 fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, jóval kevesebbet tehát, mint a nálunk kisebb, hétmillió lakosú Szerbiában. Nálunk a kórházban ápolt koronások száma 75, náluk viszont 894 ember szorul kórházi kezelésre.

Szerbiában hetek óta nőnek az esetszámok, a mostani 1500 előtt egy hete mintegy 800, két hete csaknem 400 napi új fertőzöttet rögzítettek.

Horvátországban és Szlovéniában május óta nem látott csúcson a fertőzöttek száma

Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, nőtt a kórházban kezelt betegek száma is mindkét országban, írja az MTI.

A mintegy négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 524 új esetet azonosítottak, a betegség szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8291-re emelkedett. Kórházban 235 beteget ápolnak.

Zoran Barušić, egy horvát klinika igazgatóhelyettese elmondta: a súlyos tünetekkel kezelt betegek többsége nincs beoltva, köztük sok harminc-, negyven- és ötvenéves van. Kevesebben vannak a beoltottak, de ők idősebbek, és más krónikus betegségeik is vannak – tette hozzá. Davor Vagić, egy másik zágrábi klinika igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a tíz, lélegeztetőgépen lévő betegből kilenc nincs beoltva. Egy közülük magkapta mindkét oltást, de más súlyos társbetegségekkel is küzd – hangsúlyozta, hozzátéve: „a tudomány és a statisztika is azt mutatja, hogy az védőoltás az egyetlen észszerű dolog, amellyel megvédhetjük magunkat”.

Nem jobb a helyzet a közép-dalmáciai Splitben sem. A legtöbb kórházban kezelt beteg ennek a városnak az intézményében van, több mint ötven, közülük senki sincs beoltva. Ivo Ivić igazgató szerint hetente tízzel nő a kórházban kezelt Covid-betegek száma. A vírus a fiatalok körében terjed, de az időseket juttatja kórházba – mondta.

A szomszédos, kétmillió lakosú Szlovéniában szerdára 385 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, május közepe óta a legtöbbet. A betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon hárman haltak meg. A koronavírusos betegek közül 57-en vannak kórházban, kilencen közülük intenzív osztályon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!