109 az új fertőzött, meghalt 3 beteg

2021. augusztus 18. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a következő adatokat közölték a koronavírus hazai terjedéséről:

  • 3 beteg halt meg, a járvány kezdete óta a halottak száma 30 045 fő;
  • 109 új fertőzöttet igazoltak;
  • 75 koronavírusos beteget ápolnak kórházban – ez tízzel kevesebb a keddi adatnál;
  • 11-en vannak lélegeztetőgépen;
  • 5 687 634 embert oltottak be, közülük 5 501 199-en már a második oltást is megkapták;
  • 147 ezren a harmadik oltást is felvették;
  • a gyógyultak jelenleg 768 891-en vannak, az aktív fertőzöttek száma 11 722-ra csökkent.

A delta vírusmutáns több európai országban és már Magyarországon is terjed. A tervek szerint augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án oltási akciót tartanak az iskolákban. Az akcióban azoknak a 12 év feletti diákoknak lesz lehetőségük beoltatni magukat, Pfizer-vakcinával.

A 12-17 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra, és 162 ezren – vagyis a regisztráltak 81 százaléka – meg is kapták az oltást. Ebben a korosztályban viszont nagyjából 600 ezren vannak, így az átoltottságuk csak 25% körüli.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni 12 év feletti gyermekét, a legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti ezt meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy az a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12–18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás. A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten, vagy az a háziorvostól is kérhető.

Szlávik János szerint a negyedik hullámban nagyon sok lehet majd a fertőzött, azonban úgy látja, ha az megérkezik Magyarországra szeptember-október környékén, a kórházakra nem nehezedik majd akkora nyomás mint korábban.

Az, hogy egy idős ember be van oltva két oltással, az egy nagyon nagy biztonságot jelent, hiszen ha ők is véletlenül elkapják a delta mutánst, mert mondjuk valamelyik gyerek, unoka hazaviszi, nem lesznek már olyan betegek, hogy kórházba kerüljenek

– fejtette ki Szlávik kedden a Mokka adásában. A régióban egyelőre alacsony a fertőzöttek száma de szerinte az őszi hónapokra ez megváltozhat, ezért azt kérte, akik eddig nem oltatták be magukat, tegyék meg.

Egy Magyarországon eddig elő nem forduló variánst is azonosítottak magyar kutatók, amely egyszerre tartalmaz az alfára és a deltára jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. A variáns teljesen új, és már szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!