Négynapos oltási akciót szerveznek a szeptemberi iskolakezdésre

2021. augusztus 17. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tervek szerint augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án oltási akciót tartanak az iskolákban, olvasható a kormány tájékoztatási oldalán.

Az akcióban azoknak a 12 év feletti diákoknak lesz lehetőségük beoltatni magukat, akik az interneten valamiért nem tudnak időpontot foglalni. A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és augusztus 25-ig az iskoláknak vissza kell jelezniük, hogy kérik vagy nem kérik a gyermeküknek az oltást. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

A 12-17 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra, és 162 ezren – vagyis a regisztráltak 81 százaléka – meg is kapták az oltást.

Szegedi virológusok korábban arról beszéltek, hogy az iskolakezdés indíthatja be nálunk a negyedik hullámot. Duda Ernő virológus professzor úgy látja: leginkább az órák közötti szünetekben terjedhet majd az új koronavírus.

„A delta vírus a gyerekeknél nem okoz súlyos tüneteket, a nátha és a hasmenés keverékére, esetleg egy kis hányingerre, lázra lehet számítani. Azért kell azonban nagyon odafigyelni az iskolai közösségekre, mert a gyerekek, főleg a 12 éven aluli oltatlanok terjesztőként fognak funkcionálni” – mondta Tóth Sándor kutató virológus.

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy az iskolákban hogyan kellene bevezetni újra a maszkviselést. Tóth szerint „ha a maszkviselés nem tér vissza, akkor nagy gond lesz az iskolakezdéssel”. Duda Ernő szegedi virológus professzor viszont az órai maszkviselést korábban sem tartotta nagyon okos dolognak, mert a vírus cseppfertőzéssel terjed.

„Ha valaki ül a helyén, és csendben van, az nagy valószínűséggel nem terjeszti a betegséget”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!