Könnyen össze lehet téveszteni a delta variáns tüneteit az allergiával

2021. augusztus 6. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavirus.gov.hu friss tájékoztatása szerint a delta vírusmutáns nemcsak fertőzőbb és gyorsabban terjed a korábban domináns vírusnál, hanem az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns az oldal szerint a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatják.

Ahogy az már korábban kiderült, az Európában és hazánkban is terjedő delta vírusvariáns, melyet tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak, kevesebb ideig lappang, ráadásul több vírust is termel, mint a korábban ismert változat. A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan négy nap, vagyis kevesebb mint az alfáé volt, ami hat napig lappangott. A jelenlegi becslések szerint a delta variáns több mint kétszer olyan fertőző lehet, mint az eredeti törzs,

a deltával fertőzöttek vírusmennyisége akár 1260-szor nagyobb volt, mint az eredeti variánssal fertőzött embereké.

A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ami a rövidebb lappangási idővel együtt azt jelenti, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed. A delta variáns az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, illetve a már ismert tünetek is módosulhatnak. A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

  • fejfájást,
  • torokfájást,
  • orrfolyást,
  • tüsszögést,
  • hőemelkedést,
  • bágyadtságot
  • és levertséget okoz,
  • a láz pedig továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Az emésztőszervi panaszok, vagyis hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok (fülzúgás, fülcsengés, szédülés) sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.
Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is. Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe.

A tájékoztató portál szerint a még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért őket a védőoltás felvételére biztatják. Mivel a delta variáns sokkal fertőzőképesebb, az első adatok szerint nagyobb arányban okoz áttöréses fertőzést, illetve az így megfertőződő oltottak számottevő mértékben képesek továbbfertőzni is. A súlyos megbetegedés ellen azonban a vakcinák a jelek szerint továbbra is nagy hatásfokkal védenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!