A várandós kismamáknak és a fiataloknak sem ajánlja a harmadik oltást Merkely Béla, jelenleg ő sem tervezi felvenni

2021. augusztus 5. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A cikket frissítettük Merkely Béla válaszaival.

Augusztustól már jelentkezhetnek a harmadik oltás felvételére Magyarországon azok, akik már legalább négy hónappal korábban megkapták a második oltásukat – jelentette be néhány hete Orbán Viktor miniszterelnök, és azóta pár ezren már meg is kapták azt. Azóta kiadott a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy ajánlást a háziorvosok számára a harmadik oltáshoz, de ez leginkább csak bizonytalanságot okozott, így aztán független szakértők összeálltak, és megírták a maguk oltási tervét – egy olyat, amit az államnak kellett volna. Ebben kitértek arra, hogy nem mindenkinek kell még harmadik oltás.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is beszélt a harmadik oltásról is Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával, vette észre a 24.hu. Azt mondta, a legfontosabb, hogy az első két oltást vegyék fel az emberek, és ha ez megvan, és széles körben van meg, akkor lehet felajánlani a harmadik oltás lehetőségét a legveszélyeztetettebbeknek.

„Vannak olyanok, akiknek egyértelműen nem ajánlom, ide tartoznak a fiatalok, ott nem tartom fontosnak, és különösen nem a terhes édesanyáknak, mert erre vonatkoztatva klinikai vizsgálat nincsen” – mondta.

Az, hogy fiatalok alatt hány éves populációra gondolt, nem derült ki, ezért kérdést küldtünk neki.

A rektor a Telexnek küldött válaszában elmondta, hogy elsősorban a 60 év felettieknek érdemes egyeztetni a háziorvossal, illetve azoknak, akiknek gyenge az immunrendszerük. Szerinte a kor előrehaladtával egyre nagyobb a jelentősége a harmadik oltásnak, különösen krónikus betegség esetén.

A várandósok és az egészséges 60 év alattiak harmadik körös oltását egyenlőre nem ajánlom

– mondta Merkely a Telexnek, és elmondta, hogy ő két Sputnik-oltást kapott, és jelenleg nem tervezi felvenni a harmadikat.

A Fürjes Balázzsal készült interjú:

Az általános oltottságra azt mondta, hogy emlékei szerint a 80 év fölöttiek 74 százaléka van beoltva, „ennél nagyjából 10 százalékkal jobb a helyzet, és a 70 és 80 között, de az igazán érzékeny, igazán kitett populációban, tehát a nagyon idős populációban gyakorlatilag a lakosság egynegyede még nincsen beoltva” – válaszolta Fürjes kérdésére. Hogy a nagyon idősek védelmét segítsék, az „orvostanhallgatók ismét bekopognak.”

Egyre több ország ajánlja fel a harmadik oltást: nemrég Németország is úgy döntött, szeptembertől lehetővé teszik ennek felvételét. A WHO közben sérelmezi ezt a lépést, azt mondják, várni kellene a harmadik oltással, míg a szegényebb országokban meg nem kapják az első adagot legalább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!