Két város szennyvizében emelkedett a koronavírus koncentrációja

2021. augusztus 2. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette a heti szennyvízmérései eredményét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Eszerint a 30. héten Kaposváron és Tatabányán emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, míg a legtöbb vizsgált településen a kimutatható mennyiség még az alacsony kategóriába esik.

A múlt héten még hét helyen mértek emelkedést. „Országos átlagban a koncentráció a múlt heti emelkedést követően megállt, ennek ellenére fokozottan ügyeljünk a biztonságra, kerüljük a zsúfolt helyeket!” – írja közleményében az NNK.

Vargha Márta, az NNK vízhigiénés vezető szakértője az M1-en korábban azt mondta: a szennyvíztisztítókból vett mintákból körülbelül egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges következő hullámát. A negyedik hullámról már hetek óta beszélnek a szakértők és a kormányzat is. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere már néhány hete említette, hogy a reprodukciós szám (vagyis hogy egy ember hány másikat fertőz meg) egy környékére emelkedett – a járvány akkor indul tud növekedni, ha ez a szám egy fölötti.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!