Budapesten és még négy városban emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2021. július 28. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő helyett kedden adta ki a hivatalos, heti szennyvízadatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), és az eredmények nem biztatóak: hét városban ugyanis emelkedésnek indult a koronavírus szennyvízben mért koncentrációjának szintje. Az NNK azt írja: a 29. héten az emelkedő tendencia ellenére a mért koncentrációk egyelőre minden településen alacsonyak.

A vizsgált települések közül hét helyszínen észlelhető emelkedés, az érintett települések: Budapest (mindhárom szennyvíztisztító), Miskolc, Pécs, Salgótarján és Szekszárd. A többi település mintáiban egyelőre nem mérhető emelkedés – írták.

Vargha Márta, az NNK vízhigiénés vezető szakértője az M1-en korábban azt mondta: a szennyvíztisztítókból vett mintákból kb. egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges következő hullámát. A negyedik hullámról már hetek óta beszélnek a szakértők és a kormányzat is. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere már kb. két hete említette, hogy a reprodukciós szám (vagyis hogy egy ember hány másikat fertőz meg) egy környékére emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!