Bepörgött a delta variáns Kínában, több millió embert zártak karanténba

2021. augusztus 2. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva

Több millió ember került napokra zárlat alá Kínában, mert a delta variáns miatt újra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Hétfőn ötvenöt új fertőzöttet regisztráltak, az utóbbi két hétben pedig összesen több mint 360 új esetet, írja az MTI.

Több mint húsz városban találtak fertőzési gócpontokat, ezért például

a Hunan tartománybeli Csucsou város több mint 1,2 millió lakosának rendelték el, hogy három napig ne hagyják el otthonukat. Ez idő alatt a hatóságok mindenkit letesztelnek, és felgyorsítják a helyi oltási kampányt.

De emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Hajnan és Honan tartományokban is. A Pekinghez hasonló nagyvárosokban több millió embernél végeztek el koronavírustesztet, egész lakónegyedeket zártak el a külvilágtól, és szigorú kontaktkutatással sokakat karanténba helyeztek.

A koronavírus terjedésének újabb felgyorsulását a hatóságok egy nankingi gócpontra vezetik vissza. A városban több százezer embert érintő korlátozások vannak érvényben, miután két hete több repülőtéri dolgozónak is pozitív lett a tesztje.

Kína 2019 decemberében jelentette be az első igazolt Covid–19-esetet, annak eredetét a vuhani Huanan élelmiszer- és állatpiachoz kötötték. Tudósok azonban régóta feltételezik, hogy az első esetek korábban jelenhettek meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína március végén bemutatott közös tanulmányának szerzői elismerték, hogy lehettek szórványos fertőzések a vuhani járvány kitörése előtt is.

A kínai kormány járványkezelési stratégiájának kulcsa, hogy amint a vírus felüti a fejét egy-egy városban vagy tartományban, minden érintett területet azonnal lezárnak, és az ottani lakosokat koronavírus-tesztnek vetik alá. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!