Jobb lehet a Pfizer–AstraZeneca-vakcinakoktél, mint két AstraZeneca

2021. július 30. – 20:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az AstraZeneca-vakcina kombinálása Pfizer–BioNTech-oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca – közölte az MTI német kutatók bejelentése alapján.

A Müncheni Műszaki Egyetem, a Helmholtz Központ és az Erlangeni és a Kölni Egyetemi Klinika szakértői egy retrospektív kutatás keretében vizsgálták meg az oltásokra adott immunválaszt. Eredményeikről a The Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóiratban számoltak be.

A tudósok 500 olyan résztvevő vérmintáját elemezték, akiket 8-12 héttel az AstraZeneca-oltás után az mRNS-alapú Pfizer-BioNTech-vakcinával oltottak be. „Az antitestválasz ezeknél a résztvevőknél sokkal erősebb volt, mint azoknál, akiket kétszer AstraZenecával oltottak be” – közölte pénteken az Erlangeni Egyetemi Klinika.

A kombinált oltásra adott immunválasz legalább olyan erős volt, mint a Pfizer–BioNTech-vakcina kétszeres beadása utáni reakció.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az oltások kombinálhatók egyéni intolerancia vagy az ellátás hiányossága esetén. A keresztoltás reményeik szerint egy újabb lépés a koronavírus elleni oltások hatásosságának jobb megértése felé vezető úton. Ugyanakkor a két oltás és más kombinációk biztonságossága és a klinikai hatékonysága bizonyításához még további vizsgálatokra van szükség – emelték ki.

Hasonló következtetésre jutottak a Com-CoV vizsgálat kutatói. Ott első felvonásban a Pfizer–BioNTech- és az AstraZeneca-vakcinát adták minden lehetséges kombinációban, a másodikban pedig az első oltásként a fenti két vakcina egyikét kapottakat oltják vagy ugyanazzal, vagy pedig a Moderna vagy a Novavax vakcinájával. Ezekben az esetekben ugyan gyakoribbak voltak az enyhe mellékhatások, például a láz és izomfájdalom, ugyanakkor a kétféle oltást kapottaknál több antitest termelődött a második adag után, és a sejtes immunválasz is erőteljesebb volt.

Maga a Pfizer viszont azon az állásponton van, hogy maradni kéne inkább a jól bevált homológ oltási sornál, „mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását” – mondta például Vereckei Péter, a magyarországi Pfizer ügyvezető igazgatója.

A vakcinakoktélok használatáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!