Egy év alatt közel ötezerszeresére nőtt egy lélegeztetőgépek beüzemelésével megbízott cég nyeresége

2021. július 28. – 18:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány közel tizenhétezer lélegeztetőgépet vásárolt a koronavírus-járvány kitörése óta, ebből azonban csak alig két és fél ezer jutott el a rendeltetési helyére – derült ki a Hvg.hu adatkérése nyomán az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) közléséből.

Az eredetileg közúti fuvarozással foglalkozó, 2018-ban még nulla, 2019-ben pedig 450 ezer forintos bevételt produkáló Pannon Cargo & Sped Kft. 2020-ban több milliárd forint megbízást kapott lélegeztetőgépek beüzemelés előtti műszaki felkészítésére. Ezt az eredeti, 2020. májusi szerződés szerint gépenként 1,5 millió, a 2,7 milliárdos keretösszeg kimerülése utáni hosszabbításban pedig darabonként 862 ezer forintért vállalta a cég.

A 2020 decemberéig szóló szerződéseik alapján összesen legfeljebb 6200 lélegeztetőgép felkészítésére kaptak megbízást. A tavalyi árbevételük így 4,29 milliárd forint volt, és 2,64 milliárdos nyereséget könyvelhettek el. Ez a 2019-es nyereségük négyezer-kilencszázszorosa. A profit háromnegyedét – közel kétmilliárd forintot – osztalékként kivette a céget két hónapja Genexom Kft.-re keresztelő három tulajdonos.

Egy másik vállalkozás, az Endo-Plus-Service Kft. közel háromezer lélegeztetőgép előkészítésére kapott megbízást 1,5 milliárd forintért. Esetükben a 768 ezer forintos egységárban nemcsak maga a lélegeztetőgép, hanem egy teljes, monitort és egyéb kiegészítőket tartalmazó szett installálása benne volt.

Hogy mely cégeknek hozott még nagy nyereséget a koronavírus-járvány, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!