Amerikai járványügy: A beoltottak hordjanak maszkot beltéren is

2021. július 28. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legújabb javaslatai szerint a delta variáns terjedése miatt azoknak is ajánlott maszkot hordani beltéren, vagy olyan helyen, ahol nagy lehet a fertőzés veszélye, akik már be vannak oltva.

Májusban a CDC még azt az információt adta ki, hogy a beoltottaknak zárt térben és szabadtéren sem kell maszk a legtöbb helyzetben.

A CDC a maszkhordást a delta variáns terjedésével magyarázza, hogy így lehet megvédeni azokat, akik nincsenek beoltva. A központ hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államokban elérhető vakcinák (a Pfizer, a Moderna és a Janssen oltásai) mind védettséget biztosítanak a koronavírus ellen, a delta variánst beleértve. De ennek ellenére az oltottak is meg tudnak fertőződni a vírussal, és terjeszteni is tudják.

Becslések szerint 5 amerikai fertőzésből 4-ért a delta variáns a felelős. A vírus ezen változata sokkal hatásosabban terjed, a lappangási ideje rövidebb. Az Our World In Data adatai szerint az Egyesült Államokban a lakosság 49 százaléka kapta meg mindkét oltását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!