Amerikai járványügy: A beoltottaknak zárt térben és szabadtéren sem kell maszk a legtöbb helyzetben

2021. május 13. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyos kivételektől eltekintve nem kell maszkot viselniük vagy pedig a szociális távolságtartásra figyelniük sem zárt térben, sem szabadtéren az Egyesült Államokban azoknak, akik az előírt összes dózist megkapták a koronavírus elleni vakcinából, jelentette be a CNN szerint új ajánlásaikat Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója.

(Az Egyesült Államokban a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájából két, a Janssenéből egy adag kell a teljes védettség kialakulásához.)

Azt is hangsúlyozta azonban, hogy az utazások során, a buszokon, vonatokon, repülőkön és a tömegközlekedésen továbbra is előírnák a maszkviselést. Az Axios szerint az egészségügyi intézmények, a börtönök és a hajléktalanszállók is kivételt jelentenek. Arra kérik azokat is, akik az oltás ellenére bármilyen tünetet észlelnek, hogy vegyék vissza a maszkot, és teszteltessék magukat.

Walensky a döntésük alátámasztására három tanulmányt is idézett, amik alapján a vakcinák működnek. Az egyik, egy izraeli vizsgálat szerint a Pfizer vakcinája 97 százalékban hatásos volt a tünetes Covid-19 ellen, és 86 százalékban előzte meg a tünetmentes fertőzést 5000 egészségügyi dolgozó között.

A CDC igazgatója is beszélt arról, hogy voltak kis létszámban olyanok, akik a második oltás ellenére is megfertőződtek az Egyesült Államokban, de szerinte ebben az esetben is rövidebb ideig tarthat a betegség, és kisebb lehet az esélye, hogy másoknak továbbadja valaki a vírust.

Walensky szerint az elmúlt év is megmutatta, hogy a koronavírus kiszámíthatatlan tud lenni, ezért ha újra rosszabbodik a helyzet az USA-ban, akkor felülvizsgálják az ajánlásaikat.

A 331 millió lakosú Egyesült Államokban a január eleji, közel 300 ezer új fertőzöttet mutató adatokhoz képest az elmúlt napokban 35 ezer új beteget jegyeztek fel. Szerdán 841 halálos áldozatot regisztráltak, míg január végén voltak napok, amikor 4 ezernél is többet.

Az Our World in Data adatai alapján eddig a lakosság 46 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább egy dózisát. 117 millióan pedig már teljesen be vannak oltva. A CDC szerdán adta meg az engedélyt arra, hogy a 12-15 éves gyerekek oltását is elkezdhessék a Pfizer-BioNTech vakcinájával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!