A munkáltatók és munkavállalók szerint egységesen kell eljárni a kötelező oltással, már ha lesz olyan

2021. július 28. – 08:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elkezdte az egyeztetést a kötelező oltás lehetőségéről, először a munkáltatói érdekképviseletekkel, majd a munkavállalókkal is.

A MKIK júliusban jelentette be, hogy jogalkotási javaslatot tesz a kormánynak arról, hogy a munkahelyek potenciálisan kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltást a dolgozóknak.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Perlusz László azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy „a munkáltatók azt tartanák jónak, ha jogszabály rendelkezne arról, kiknek, milyen ágazatok dolgozóinak legyen kötelező az oltás”.

A VOSZ főtitkára szerint van igény mindkét oldalról, hogy nagyobb legyen az átoltottság. Perlusz fontosnak tartja az egyeztetéseket, és azt is, hogy ha döntés születik a kötelező oltásról, annak minél nagyobb legyen a társadalmi elfogadottsága. Szerinte nem lenne jó, „ ha egyes munkaadói csoportok nem egységesen járnának el, legalább a kereteket ki kell jelölni”.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt mondta a lapnak: abban egyetértés van, hogy „nem szeretnék, ha a munkáltatók rendelkeznének arról, kinek kell beoltatnia magát, és kinek nem.” Azt viszont mindkét oldal elfogadná, ha bizonyos ágazatokban jogszabály rendelné el az oltást, nem pedig a munka törvénykönyvét módosítanák.

„Elég furcsa lenne, ha például az egyik étteremben be kellene oltatniuk magukat a pincéreknek, egy másikban meg nem”

– mondta Kordás a lapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!