Ujhelyi azért lobbizik az uniónál, hogy a keleti vakcinákkal oltott magyarok is könnyen utazhassanak, ha a 3. oltásuk nyugati lesz

2021. július 27. – 14:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottsághoz fordul Ujhelyi István, hogy a keleti vakcinával oltottak Covid-igazolványait is automatikusan elfogadhassák minden uniós tagállamban – ha harmadik oltásként egy EMA-engedéllyel rendelkező vakcinát kapnak. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a harmadik oltás megoldás lehet az utazási korlátozásokra is,

az uniós tagállamoknak ugyanis csak azokról a vakcinákról szóló igazolványokat kell kötelezően elfogadniuk, amelyek megkapták az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét.

Így akiket a kínai Sinopharm vakcinájával vagy az orosz Szputnyik V-vel oltottak be, azok ugyan kiválthatják az uniós Covid-igazolványt, de a tagállamok többségében ezt nem fogják elfogadni – ezért szükségük van egy negatív teszteredményről kiváltott igazolványra is.

Arról, hogy terveznek-e módosítást egy esetleges harmadik nyugati oltás esetén a Covid-igazolványra vonatkozóan, vagy ez hogyan érinti a szabályozást, az Európai Bizottság sajtóosztálya megkeresésünkre azt írta: van egy javaslatuk, amiben kitérnek a vakcinamixekre, de nem szabályozzák külön az Európai Gyógyszerügynökség által javasolt és a szervezet jóváhagyásával még nem rendelkező vakcinákat.

Az Unióban a felnőttek 57 százaléka teljesen védett

Közben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette: megvalósult az Európai Unió célkitűzése, hogy az európai felnőtt lakosság 70 százaléka július végéig megkapja a koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját.

Ma elértük ezt a célt – mondta Ursula von der Leyen, hozzátéve, hogy teljes védettséggel az európai felnőttek 57 százaléka rendelkezik. Ezek az adatok Európát a világelsők közé sorolják – emelte ki az MTI összefoglalója szerint.

Hangsúlyozta, hogy az uniós vállalás teljesítését szolgáló oltási kampány sikeres volt, azonban az erőfeszítések nem enyhülhetnek, különösen a koronavírus újabb variánsainak megjelenése miatt.

„A delta variáns különösen veszélyes. Ezért arra szólítok fel mindenkit, akinek csak lehetősége van beoltatni magát, hogy vegye fel az oltást. Saját egészsége és mások védelme érdekében”

– mondta.

Az Európai Unió továbbra is mindenki számára elegendő mennyiségű oltóanyagot biztosít, tette hozzá. Az Európai Bizottság eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!