Kásler elárulta, mennyire voltak hatékonyak a vakcinák Magyarországon a gyakorlatban

2021. július 20. – 21:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kásler Miklós Emmi-miniszer az Életközben című videósorozatban beszélt arról, hogy milyen eredményt hozott Magyarországon az az epidemiológiai vizsgálat, amit február 15. és május 15. között végeztek.

„Milliónyi átoltott ember megfertőződésének arányait határoztuk meg, illetve a fertőzöttek közül a halálesetek számát. Ez azt mutatja, hogy a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 91 százalék között van. Ez rendkívül értékes számsor, mert nem az ellenanyaghoz, nem a sejtes immunitáshoz kötődik, hanem gyakorlati eredményekre támaszkodik.”

A vizsgálat célja a vakcinák hatékonyságának bemutatása, tehát hogy az oltottak közül hányan betegednek, illetve halnak meg. Erről a kormány korábban már két táblázatot is közölt, ám azok értelmezésével akadtak problémák. A Kásler által emlegetett százalékos arányból is kevés információt lehet megtudni, például azt sem, hogy melyik vakcina hogyan teljesített a vizsgálaton, illetve hogy milyen életkorbeli különbségek vannak a vizsgáltak között.

A vakcinák másik vizsgálati lehetőségéről, az antitestmérésekről beszélve a miniszter kifejtette azt is, hogy ezek különböző laborokban, különböző módszerekkel történnek, és az eredményeket emiatt sem lehet összehasonlítani. Kásler az ellentmondások miatt utasította a Népegészségügyi Központot, hogy dolgozza ki a laborok hitelesítésének nemzetközi módon elfogadott formáját.

„Azt mondani, hogy az ellenanyagszint és a védettség azonos fogalom, rendkívül súlyos kijelentés, és nem igaz.”

Végül arról beszélt, Európában talán a legsikeresebb védekezést Magyarország mutatta fel a járvány első hullámában, és a harmadik hullámot is sikerült gyorsan „letörni”. Kásler azt is elmondta: ha sikerül növelni a tömeges átoltottságot a 60 év felettiek között, kevesebb áldozata lesz egy vadabb mutánsnak.

A nyugati vakcinákról elmondta, „sem mennyiségben, sem szállítási időtartamban nem pontosak”, ellenben:

„A keleti vakcinák körülbelül 5600 magyar ember életét mentették meg, és a nyugati vakcinák is körülbelül ennyit, valamennyivel talán többet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!