Karikó Katalin: A Szputnyiknál és az AstraZenecánál feltétlenül másik oltás kell a harmadik dózishoz

2021. július 20. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója nemég azt mondta Kásler Miklós harmadik oltásra vonatkozó felvetése után (miszerint harmadjára az első kettőtől eltérő vakcinával oltsanak), hogy mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, ezért ők nem javasolják az oltóanyagok felcserélését és kombinált alkalmazását, most pedig a Pfizerrel együttműködő vállalat, a BioNTech alelnöke, Karikó Katalin is kommentálta a hírt.

Karikó azt válaszolta az RTL Klub Híradójának a vakcinamixre vonatkozó kérdésükre:

„Például az AstraZeneca és Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó vakcinát, mint a Pfizert vagy a Modernát, akárhányszor be lehet adni, akármilyen vakcina után.”

Rusvai Miklós víruskutató is úgy gondolja, hogy a vektorvakcináknál, vagyis a Szputnyik és az AstraZeneca esetében kifejezetten előnyös lehet, ha a harmadik vakcina különbözik, ugyanis szerinte harmadik vagy negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják „kifejteni a hatásukat, nem tudják letermeltetni a koronavírus tüskefehérjét, mert nem érnek célba” – mondta az RTL Klubnak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom