A szabályok ellenére el akarta kerülni Boris Johnson a karantént, de a reakciók láttán gyorsan visszakozott

2021. július 18. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két és fél óra kellett hozzá, hogy a brit kormányfő és a pénzügyminiszter mégis vállalja a karantént, amelyet mindketten el akartak kerülni, annak ellenére, hogy a szabályok alapján nem is lehetett volna más választásuk, mint az izoláció.

Ugyanis Boris Johnson és Rishi Sunak is találkozott az egészségügyi miniszerrel, aki két oltása ellenére megfertőződött koronavírussal.

Ennek ellenére mindketten munkájuk folytatását jelentették be és csak az ellenzéki reakciók hatására változtatták meg döntésüket – és vonultak karanténba.

Boris Johnson így online vesz részt egy korábban tervezett találkozóján. Enyhítendő a presztízsveszteséget a pénzügyminiszter önkritikusan arról írt a Twitteren, hogy helytelen, ha a szabályok nem vonatkoznak mindenkire egyformán.

Rishi Sunak pénzügyminiszter és Boris Johnson brit kormányfő a londoni Salamon Király Akadémián 2021 áprilisában – Fotó. Dan Kitwood / POOL / AFP
Rishi Sunak pénzügyminiszter és Boris Johnson brit kormányfő a londoni Salamon Király Akadémián 2021 áprilisában – Fotó. Dan Kitwood / POOL / AFP

A Munkáspárt vezetője szerint a kormányfő és minisztere hozzáállása megint azt igazolja, hogy úgy érzik, „a mindenkire egyformán érvényes szabályok rájuk nem vonatkoznak” – idézte a BBC Keir Starmert. Szerinte Johnson szabályokhoz való viszonya káoszhoz vezet és kárt okoz a konzervatív kormánynak, de a brit társadalom egészének is.

A VIP-tesztelést, amely alapján Johnson és Sunak elkerülte volna a karantént kifogásolta a Demokrata Párt is, és az Iceland áruházlánc vezetője is. Richard Walker szerint szégyenletes volt a karantén elkerülését célző döntés, elvégre az áruházlánc dolgozóinak százai nem tehetik meg ugyanezt, pedig a hivatkozási alapul szolgált tesztelést ők is el tudnák végeztetni.

Johnson és Sunak visszakozása azonban még nem zárja le az ügyet. A közszolgálati BBC felvetette a kérdést, hogy ki döntött eredetileg a karantén elkerülése mellett, és miért nem volt eleve egyértelmű a szabályok ismeretében a kormányfő és minisztere számára, hogy a szabályok alapján nincs más választásuk, mint a karantén.

Döntésük alapja az lehetett, hogy az Egyesült Királyságban hétfőtől már enyhítenek a járványügyi korlátozásokon:

  • július 19-től megszűnik a gyülekezési korlátozás,
  • nem kötelező, csak javasolt a maszkok viselése zárt térben,
  • a tömegrendezvények korlátozás nélkül megtarthatók,
  • a szokásos menetrendben működhetnek az éttermek és a bárok is.

A kormány nem először került kellemetlen helyzetbe, mert egy-egy tagja meg akarta kerülni az éppen aktuális előírásokat:

2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hullámakor azzal hívta fel magára a figyelmet a brexit atyjaként emlegetett Dominic Cummings, hogy megszegte a kijárási korlátozásokat. Miután kiderült, hogy Boris Johnson elkapta a vírust, sietősen távozott a miniszterelnöki hivatalból, és meg sem állt a Londontól ötszáz kilométerre fekvő Durnhamig, ahol a szülei és az unokahúga lakik. Azt mondta, nem bánta meg, amit tett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!