Erdei Anna immunológus: A kínai vakcinával oltott 60 éven felüliek harmada nem védett a vírus ellen

2021. július 14. – 21:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erdei Anna immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese szerint a Magyarországon használt koronavírus-elleni védőoltások – bár különböző mértékben – mind kiváltanak védettséget a fertőzéssel szemben. „Az oltottakban nem alakul ki súlyos betegség, és az eddigi adatok alapján az új variánsok ellen is jelentős mértékben védenek” – mondta Erdei az MTA honlapján közzétett interjúban.

Erdei szerint mára már egyértelmű, hogy a kínai Sinopharm-vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag.

„Egyébként maga a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat. Én immunológusként ki merem jelenteni, hogy ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség” – mondta Erdei, aki szerint a jó hír viszont az, hogy ha akár csak kis mennyiségben is, de jelen van a vírus tüskefehérjéje elleni antitest a szervezetben, akkor biztosított a védelem.

Az immunológus szerint a Sinopharmmal oltott idősek esetében először meg kellene vizsgálni, hogy van-e ellenanyag. „Ezt szervezett keretek között, ingyenesen kellene tesztelni, mivel nem mindegy, hogy mit és hogyan néznek. Alapvetően a tüskefehérje elleni antitest jelenlétét kellene vizsgálni, mert csak ez biztosít kellő védelmet a vírussal szemben” – mondta.

Erdei Anna, az ELTE Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára 2013. október 1-jén – Fotó: Kovács Attila / MTA
Erdei Anna, az ELTE Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára 2013. október 1-jén – Fotó: Kovács Attila / MTA

Szerinte akiről kiderül, hogy nincs a szervezetében ilyen, ún. vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kellene oltani, „nyilván nem Sinopharmmal, hanem mRNS-alapú Pfizer vagy Moderna vakcinával” – tette hozzá.

Duda Ernő virológus professzor szerint ha valakinél két Sinopharm-oltás után sem alakult ki megfelelő védettség, akkor nem egy harmadik adag kínai oltásra, hanem más típusú oltásra lenne szüksége.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán azt írta a Facebook-oldalán., hogy „valamennyi, Magyarországon engedélyezett vakcina, így a Sinopharm vakcinája is 96 %-nál nagyobb hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!