Duda Ernő: Rejtély, hogy Magyarországon miért oltottak be 60 év felettieket Sinopharm-vakcinával

2021. július 14. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Duda Ernő virológus professzor szerint hogyha egy idősnek két Sinopharm-oltás után nincs megfelelő védettsége, akkor nem harmadik oltásra, hanem két oltásra van szüksége. „Hogyha valaki eddig Sinopharmot kapott, akkor annak vagy Szputnyikot, vagy Pfizert kellene adni. Ha valakinél a Szputnyik nem működött, akkor annak Pfizert kéne adni. Ha a Pfizer nem működött, akkor valószínűleg valami vektorvakcinát kéne neki adni” – mondta Duda a Hírklikknek adott interjújában.

A virológus számára rejtély, hogy Magyarországon miért oltottak be 60 év felettieket a kínai Sinopharm-vakcinával. „Az OGYÉI ugyanis megkapta a kínaiak dokumentációját. Annak alapján döntöttek. A kínai dokumentációban pedig egyértelműen benne volt, hogy a Sinopharmot 60 év alatti, egészséges férfiakon próbálták ki az arab országokban” – mondta.

Duda úgy véli, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) is tisztában voltak a fővárosi antitestvizsgálat kedden nyilvánosságra hozott eredményeivel, ami alapján a Sinopharm-vakcinával oltott időseknél fordult elő leggyakrabban, hogy nem termelődött elég ellenanyag a szervezetükben.

„Lehet, hogy még sokkal pontosabbak is annál, mint amit a főváros nyilvánosságra hozott. Ennek tudatában fogják meghozni a döntést a harmadik oltásról”

– mondta Duda. A professzor szerint semmi meglepő nincs abban, hogy a főváros (nem reprezentatív) vizsgálata szerint a Sinopharm oltás a tesztelt 60 év felettiek 23,9 százalékánál nem termelt elegendő számú antitestet a védettség kialakításához, míg a Szputnyik-V-t kapottaknál ez csak 5,47, a Pfizerrel oltottaknál pedig 0,75 százalék volt. A szezonális influenza oltások, amelyek ugyanazzal a technológiával készülnek mint a Sinopharm, csak 50-60 százalékos védettséget biztosítanak, 40-50 százalék védtelen marad – mondta a professzor, aki szerint a 12 évesnél idősebb gyerekeknél is minél előbb el kéne kezdeni az oltási kampányt, mert akkor szeptemberben sokkal kevésbé terjedne a vírus.

A Semmelweis Egyetem friss vizsgálatának eredményei alapján mind az öt, Magyarországon alkalmazott, kétdózisú koronavírus-vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést. A kutatás szerint azoknak a többsége is védettséget szerzett, akiknek az oltás utáni ellenanyagtesztje negatív lett. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erre a kutatásra hivatkozva azt állította, hogy „a főváros által alkalmazott »vizsgálat«️ csak az emberek becsapására alkalmas, a védettség felmérésére nem” – írta a Facebook-oldalán.

„A SOTE kutatása igazolja, hogy a Karácsony Gergely által a védettség hiányával megtévesztett emberek 88 százaléka is védett. Összességében valamennyi, Magyarországon engedélyezett vakcina, így a Sinopharm vakcinája is 96 %-nál nagyobb hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen” – írta Gulyás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!