Az oltás ellenére százak fertőződtek meg, ezért a Sinovac-oltóanyagról vakcinamixre állnak át Thaiföldön

2021. július 12. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Változtattak az oltási szabályokon Thaiföldön, miután azt tapasztalták, hogy a kínai Sinovac-oltóanyag révén elméletileg teljes védettséget szerző egészségügyi dolgozók százai betegedtek meg. Hogy biztosabban kialakulhasson a megfelelő védelem, a második dózis Sinovac-vakcina helyett inkább AstraZeneca-oltóanyagot adnak az oltást igénylőknek.

A Sinovac vakcinájával oltott, mindkét dózist felvett egészségügyi dolgozók egy harmadik oltóanyagot is kapnak ezután egy másik gyártó vakcinájából – ez lehet az AstraZeneca vagy vagy egy mRNS-vakcina, például a Pfizer oltóanyaga is. A harmadik dózist harmadik vagy negyedik héttel a második Sinovac-adagot követően adják majd be – közölte hétfőn az illetékes járványügyi hivatal.

Az országban egyébként jelenleg az AstraZeneca vakcinája az egyetlen elérhető egyéb oltóanyag a Sinovacé mellett, a Pfizer vakcinájából pedig rövidesen érkezik majd az országba egy szállítmány, amit az Egyesült Államok adományoz Thaiföldnek – írja a BBC. Az első Sinovac-vakcinákat egyébként Kínától kapták, és februárban kezdték meg velük az egészségügyi dolgozók oltását.

Fotó: Tommy Walker / NurPhoto via AFP
Fotó: Tommy Walker / NurPhoto via AFP

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi adatai szerint a 677 000, teljesen beoltott egészségügyi dolgozóból 618-an fertőződtek meg április és július között. Egy nővér meghalt, egy másik dolgozó pedig még mindig kritikus állapotban van.

Noha a vakcinák fejlesztői jellemzően felhívják a figyelmet arra, hogy az oltások elsősorban a súlyos szövődményekkel szemben nyújtanak védelmet, a Sinovac oltóanyagának (CoronaVac) eredményei nem voltak kiemelkedőek a tesztelés harmadik fázisában, Brazíliában. A kínai oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény, az Instituto Butantan azt közölte korábban, hogy az oltóanyag mindössze 50,38 százalékos hatásosságú.

Ezzel szemben a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány alapján a vakcina 65,9 százalékban nyújt védelmet a megfertőződéssel szemben, 87,5 százalékban képes megelőzni a kórházba kerülést és 86,3 százalékban a halálozást. A CoronaVacot egyébként a WHO is hitelesítette, sőt, Kínában már három év feletti gyerekek számára is engedélyezték az oltást vele.

Thaiföldön a korábbiakhoz képest napok óta nagyon magas az új fertőzöttek száma, vasárnap 9418 új esetet közöltek. A halálozások száma szombaton volt rekordmagas, 91 napi halálozást jelentettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!