Kínában engedélyezték a három év felettieknél a Sinovac oltóanyagát

2021. június 08. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

A három évnél idősebb gyerekek beoltására készülnek a Sinovac oltásával Kínában – közölte kedden az AFP hírügynökséggel a kínai gyógyszergyár szóvivője. Ezzel Kína lesz az első a világon, ahol kisgyerekek is oltást kapnak a világjárványt okozó vírus ellen.

Kínában idén májusra gyakorlatilag megfékezték a járványt. Az MTI szemléje szerint eddig mintegy nyolcszázmillió adag vakcinát adtak be, de csak a 18 éven felettieknek. Azt tervezik, hogy az év végéig beoltják a lakosság legalább hetven százalékát, vagyis közel egymilliárd embert, felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

Ezzel összefüggésben beszélt a Sinovac szóvivője arról, hogy az illetékes hatóságok a minap hagyták jóvá a vállalat oltásának alkalmazását a három és tizenhét év közötti gyerekek esetében is. Nem részletezte, hogy a kétdózisú vakcina első adagját mikor kezdik beadni a gyerekeknek, a menetrend meghatározása az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik.

A Sinovac laboratóriuma befejezte a klinikai kísérleteket a vakcinával mind a felnőttek, mint a gyerekek esetében, és az eredményeket közzéteszik a The Lancet brit orvosi szaklapban – tette hozzá a szóvivő. A Sinovacon kívül Kínában engedélyezett a Magyarországon is alkalmazott Sinopharm gyógyszergyár kétdózisú, illetve a Cansino Biologics egyadagos oltása felnőttek számára, de ezek a vállalatok is elkezdték a klinikai teszteket a gyerekeknek beadandó oltásaikkal.

Vasárnap az egészségügyi minisztérium egyik illetékese azt mondta, hogy összességében húsz kínai kísérleti vakcinával folynak klinikai kísérleteket az országban. A Sinovac és a Sinopharm felnőtteknek szánt veszélyhelyzeti oltását már engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, és a világ számos országában forgalomban vannak. Az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a Pfizer/BioNTech oltását engedélyezték tizenkét évesnél idősebb gyerekek esetében. Romániában már múlt héten megkezdték a 12 évnél idősebb gyerekek oltását, Szlovákiában pedig ezután tervezik, de Magyarországon erről még nincs döntés.

Kövess minket Facebookon is!