Több problémát is talált a WHO egy Szputnyik V-t palackozó gyárban

2021. június 23. – 21:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több problémát is talált az egyik Szputnyik V-t palackozó gyár vizsgálatakor – írja a Guardian. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) mellett a WHO is vizsgálja az orosz gyártású vakcinát, hogy felvehető-e az ajánlott oltóanyagok listájára.

Egy szerdán megjelent jelentés szerint azonban ennek még nincs itt az ideje. A WHO négy, a vakcina gyártásának valamelyik fázisát intéző üzemet látogatott meg, és az egyik miatt merültek fel aggályok. Az ügynökség szerint a Pharmastandard-UfaVITA nevű üzemben felmerült a keresztfertőzés esélye, nem volt elég steril, és nem fektettek elég hangsúlyt az egyes adagok követhetőségére. A gyárban a máshol készült szereket öntik fiolákba.

Az üzemeltető szerint már kijavították a felmerült problémákat, és örülnének egy újabb ellenőrzésnek.

„Továbbra is a teljes átláthatóságra törekszünk, és folytatjuk a WHO-engedélyezési folyamatot”

– áll a gyár közleményében.

Az orosz kormány szóvivője szerint is minden problémát kiküszöböltek. Az orosz lakosság ettől függetlenül nem kifejezetten lelkesedik a vakcináért: öt hónappal az oltási kampány kezdete után a 144 millióból 18 millióan kaptak meg legalább egy adag oltást.

Szlovákia szerdán jelentette be, hogy nem kell nekik az oltóanyag, aminek beszerzésébe belebukott egy kormány, 160 ezer adagot adnának el más országoknak. Erről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!