Újabb vizsgálat szerint lehet összefüggés az mRNS-vakcina és a szívizomgyulladás között

2021. június 11. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

A vártnál magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében az mRNS típusú vakcinák második adagjának beadása után – írja a Hvg.hu az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtök jelentése alapján.

A szívizomgyulladásos esetek több mint fele azután jelentkezett a a 12-24 éves korosztályba tartozó férfiaknál, miután megkapták a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna által fejlesztett védőoltás második adagját – közölte a CDC, hozzátéve, hogy ezek a korcsoportok a beadott oltások kevesebb mint 9 százalékát kapták.

„Nyilvánvalóan van itt egy egyensúlytalanság” – írta Tom Shimabukuro, a CDC Oltásbiztonsági Irodájának igazgatóhelyettese abban a jelentésben, amelyet az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) csütörtökön ülésező tanácsadótestületének küldtek. Shimabukuro közölte, hogy az oltásbiztonságossági adatbázis a szívizomgyulladás megnövekedett előfordulását mutatta a 16-39 évesek körében a második adag oltás után.

A kevés adat azt is mutatja, hogy a betegek többsége – nagyjából 81 százalék – teljesen felépült a tüneteiből.

A Pfizer és a Moderna egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Korábban egy izraeli vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy összefüggés lehet a fiatalok körében kialakult enyhe szívizomgyulladás és a Pfizer-vakcinák között. A kutatás eredményei szerint a mellkasi fájdalommal és légszomjjal járó, enyhe lefolyású szívizomgyulladás a 16–30 éves férfiak körében fordul elő a leggyakrabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!