A brit gyógyszerfelügyelet is engedélyezte a Pfizer-vakcina alkalmazását a 12–15 éveseknél

2021. június 4. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Engedélyezte pénteken a brit gyógyszerfelügyelet, az MHRA a 12–15 éves korosztály beoltását a Pfizer és a BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinával – írja az MTI. June Raine, az MHRA vezérigazgatója a közleményhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a hatóság a klinikai hatásvizsgálati adatok gondos tanulmányozása után meggyőződött arról, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcina hatékony és biztonságos ebben a korcsoportban is.


Raine professzor kiemelte: minden adat arra vall, hogy a Pfizer–BioNTech-oltóanyag alkalmazásának előnyei messze felülmúlják a kockázatokat a gyerekek körében is. A tavaly decemberben kezdődött nagy-britanniai oltási kampány eddig ott is a felnőtt lakosságra terjedt ki.

Már több európai országban, köztük Romániában is oltani kezdték a 12 éven felülieket, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer–BioNTech-vakcina alkalmazását náluk. Rövidesen Ausztriában is megkezdik az érintett korosztály oltását. A vakcinából az elmúlt hetekben ebben a korosztályban 600 ezer adagot adtak be az Egyesült Államokban és Kanadában anélkül, hogy aggályok merültek volna fel biztonságosságát illetően.

Magyarországon még nem indult meg a 12 év felettiek oltása, és Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádióban azt mondta: nem akarják elzárni a szülőket attól, hogy ha ők be akarják oltatni a gyereküket, akkor meg legyen rá a lehetőségük. Ennek ellenére nem akarnak oltási kampányt indítani, mert ő nem látja, hogy lenne perdöntő egészségügyi szakvélemény, megegyezés lenne abban, hogy mi lesz a gyerekek oltásával, így Orbán szerint a nyár vége előtt biztosan nem lesz döntés ebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől