Járványügyi tájékoztatás: Trianon, Gyurcsány, oltásellenes baloldal

2021. június 4. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken ismét kamerák elé állt az operatív törzs néhány tagja, amely „a járvány elmultával” már nem tart napi tájékoztatót.

Magyarországon a nyár biztonságosabb és felszabadultabb lesz, mint Európa számos országában

– mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője, aki annak jegyében, hogy nem más országokkal kívánunk versenyezni, a „világszínvonalú” magyar oltási teljesítményt azzal méltatta, hogy elsorolta:

  • „Magyarország második az uniós oltási ranglistán, a magyar lakosság 54 százaléka kapott már oltást, szemben az uniós 39 százalékos átlaggal;
  • megelőzzük Németországot, Ausztriát, Belgiumot és a többi nyugati országot is;
  • a legtöbb európai országban 40 százalék alatti az átoltottság, de a szomszédos Romániában sajnos mindössze 23 százalékos;
  • de nemcsak európai országokat, még az Amerikai Egyesült Államokat is megelőzzük az első oltások beadása tekintetében.”

Ehhez azt is hozzátette az államtitkár, hogy „senki nem késett le semmiről, azaz továbbra is lehet oltásra jelentkezni, Sinopharmból és Pfizerből bőven lesz még, az oltás már az egyéni felelősségről szól”, György mindenkit biztatott az oltások felvételére.

A heti vakcinakiszállításokat mostantól a háziorvosi praxisok előzetes igényeihez igazítják, és kevesebb oltópontra lesz szükség a kórházakban és a szakrendelőkben.

Nem akarok belemenni a pártpolitikába, de…

Mivel György István szerint a magyar állampolgárok oltásán „jórészt túl vagyunk”, most már a hazánkban élő külföldiek és a határokon túl élő magyarok is regisztrálhatnak magyarországi oltásra. Az államtitkár a járványügyi tájékoztatás jegyében innen átkötött a trianoni békeszerződés 101. évfordulójára, és azt mondta:

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a baloldallal ellentétben a nemzeti kormány a megalakulásának első percétől kezdve a nemzet elválaszthatatlan részének tekinti a külhoni magyarságot. Magyarország kormánya nevében üzenem nekik, hogy most is számíthatnak ránk.”

Ezután az államtitkár kijelentette, hogy nem szeretne belemenni a pártpolitikába, majd ennek jegyében gyurcsányozott egyet:

Indiai variáns

A napi adatokat ezúttal nem Müller Cecília, hanem Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette. Ő arról is beszélt, hogy Magyarországon eddig három esetben mutatták ki a koronavírus indiai mutációját. Egy páciens az indiai variánssal megfertőzöttek közül kórházi ápolásra szorult, ezért az ápolásában részt vevő egészségügyi dolgozókat most letesztelik.

Május 31. óta 119 érintett egészségügyi dolgozótól vettek mintát, ezek közül 33-at nem dolgoztak még fel, de eddig egy esetben sem lett pozitív a PCR-teszt eredménye.

Galgóczi szerint – mivel az egészségügyi dolgozókat beoltották – ez azt mutatja, hogy a védőoltások az indiai variáns ellen is hatékonynak bizonyultak, illetve hogy szigorúan betartották az „infekciókontroll-szabályokat” az egészségügyi ellátás során. Az, hogy mennyivel áll jobban Magyarország az uniós oltottságnál, a biztonság kedvéért Galgóczi Ágnes is elismételte – valószínűleg a más országokkal való nem versenyzés jegyében.

Napközis táborok

Június 1-től lehet megtartani a napközis és az ottalvós táborokat is, a megfelelő higiénés előírások betartásával:

  • csak egészséges, tünetmentes gyerekek vehetnek részt, erről előzetesen nyilatkozni kell;
  • a felnőtt szervezőknek és segítőknek rendelkezniük kell védettségi igazolvánnyal;
  • el kell kerülni a zsúfoltságot.

Ha valaki a tábor alatt betegszik meg, azt azonnal el kell különíteni, az esetről a tábor orvosát kell értesíteni.

A sajtótájékoztatóként meghirdetett eseményt Kiss Róbert alezredes anélkül zárta le, hogy akár egyetlen újságírói kérdést is beolvastak volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!