Karikó Katalin a brit Wired magazin címlapsztorija

2021. június 1. – 22:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar Karikó Katalin, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó mRNS-vakcinák technológiájának egyik úttörője került a brit Wired legfrissebb számának címlapjára – derül ki a népszerű tech-tudományos magazin főszerkesztője, Greg Williams Twitter-bejegyzéséből.

Ezek után nem meglepő, hogy a címlapsztori címe magyarul A vakcinaforradalom. Arról szól, hogy a koronavírus csak a kezdet, a mostani járvánnyal a mainstreambe betörő mRNS-vakcinák hosszú távon egy sor más kórokozó és betegség ellen is áttörést hozhatnak: legalább hat ilyen típusú vakcina készül az influenza ellen, ugyanennyi a HIV ellen, de folynak a kutatások a Zika-, a Nipah-, a Dengue-, a herpeszvírus, illetve a hepatitisz és a malária elleni oltóanyag terén is.

A Wired brit kiadása nem először foglalkozik hosszabban Karikóval, már tavaly decemberben is szenteltek egy cikket neki és az mRNS-vakcináknak.

Karikó Katalin május elején adott interjút a Telexnek, ebben többek között a vakcinafejlesztésről, variánsokról, a normális életünk visszatéréséről és a magyar kormány által közzétett, ellentmondásos vakcinatáblázatról is beszélt. Azt is megemlítette, hogy a következő mRNS-vakcina biztosan az influenza elleni lesz, mert az már elég előrehaladott állapotban volt a koronavírus-járvány előtt is, sőt a BioNTech és a Pfizer 2018-as megállapodása eredetileg épp az influenza elleni RNS-vakcináról szólt, csak aztán a járvány közbeszólt.

„De már zajlanak az elemzések, melyek azonosítják az összes koronavírus-típus közös tulajdonságait, és hogy ezekre a szekvenciákra lehessen koncentrálni. A Covid-19 elleni vakcina kifejlesztése most egy gyors tűzoltás volt, de a terv, hogy legyen egy univerzális oltás minden koronavírus ellen. Ehhez sem kell már sok idő szerintem”

– mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!