Tömeges tesztelésbe kezdenek Vietnámban az új variáns megjelenése miatt

2021. május 31. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vietnám legnagyobb városában, Ho Si Minh-városban ismét korlátozásokat vezetnek be a koronavírus új variánsának megjelenése miatt. A kiemelt kockázatú csoportba tartozókat tömegesen fogják tesztelni, és ismét távolságtartási szabályok lépnek életbe – írja a BBC.

A délkelet-ázsiai országban múlt héten jelentették be, hogy a vírus új variánsát azonosították, ami az úgynevezett indiai és brit variáns keveréke. A vietnámi szakértők szerint ez fertőzőbbnek tűnik az eddig ismerteknél, és könnyen terjed a levegőben.

Vietnám eddig viszonylag sikeresen fékezte meg a járványt, de az elmúlt hetekben egyre többen fertőződtek meg az országban. A Worldometer adatai szerint a 95 milliós Vietnámban a járvány kitörése óta 7236 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, és 47-en haltak meg a vírus szövődményei miatt. A fertőzöttek közül több mint 3600-an az elmúlt hónapban lettek betegek.

A legutóbbi járványgócpontot Ho Si Minh-városban, egy keresztény misszió tagjai körében azonosították, ahol 125 pozitív esetet regisztráltak. A gócpont környékén élőket már megvizsgálták, és karantén alá helyezték őket. A hatóságok most azt tervezik, hogy naponta akár százezer embert is tesztelnek, főként a magas kockázatúnak tartott csoportba tartozókat. A tesztelés mellett új társadalmi távolságtartási szabályokat is bejelentettek hétfőn, ezek az intézkedések egyelőre 15 napig lesznek érvényesek.

Egy rendőrtiszt fertőtleníti a kezét Vietnám fővárosában, Hanoiban 2021. május 26-án – Fotó: Nhac NGUYEN / AFP
Egy rendőrtiszt fertőtleníti a kezét Vietnám fővárosában, Hanoiban 2021. május 26-án – Fotó: Nhac NGUYEN / AFP

Az üzletek és éttermek zárva tartanak, a vallási tevékenységeket felfüggesztették. Városszerte betiltják az olyan nyilvános rendezvényeket, amelyeken tíznél többen vennének részt, de a város vezetői már azt is fontolgatják, hogy ezt a számot öt főre csökkentik.

Amikor a járvány 2020 elején Kínán kívül is megjelent, Vietnám gyorsan és határozottan reagált a helyzetre, a hazatérő állampolgáraik kivételével szinte minden utazó előtt lezárták a határaikat. Ezután karanténba helyeztek és teszteltek mindenkit, aki belépett az országba, emellett pedig széles körű kontaktkutatást is végeztek. Ugyanakkor Vietnámban lassan halad az oltási kampány, eddig alig több mint egymillió ember, vagyis a lakosság csupán 1 százaléka kapta meg legalább az első adag védőoltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!