Raktárban pihen a legyártott 500 darab magyar fejlesztésű lélegeztetőgép

2021. május 25. – 20:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

500 magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet gyártottak az erre a célra kialakított üzemben, és ezek veszélyhelyzeti tartalékban, raktárban vannak, közölte az RTL Híradó kérdésére a kormány. Hadházy Ákos független képviselő ugyanerre volt kíváncsi, de kérdéseire Schanda Tamás államtitkár mindössze annyit közölt, hogy a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek tesztelése „sikeres és eredményes” volt. Hadházy szerint ez arra utal hogy valójában el sem indult a gyártás.

Az RTL Híradó riportjában felidézik, hogy a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép prototípusát 2020. áprilisában mutatták be Orbán Viktor miniszterelnöknek a Budapesti Műszaki Egyetemen, egy hónnap később már azt kommunikálta a kormány, hogy elindult a sorozatgyártás. Az ehhez szükséges speciális üzemcsarnokot 100 millió forintból alakították ki, napi 10 darab gép legyártását ígérték. Múlt heti rádióinterjújában is szóba hozta a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet Orbán, azt mondta, hogy a külföldi beszerzés mellett elkezdődött a magyar gyártás is.

A koronavírus-járvány első hulláma óta összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt külföldről a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), ebből 8 ezret próbálnak eladni külföldön, beszerzési áron. Menczer Tamás külügyi államtitkár korábbi közlése szerint a megrendelt gépek összesen 300 milliárd forintba kerültek. A tömegével felvásárolt lélegeztetőgépek egy gödöllői raktárban állnak, tárolásuk nagyjából havi 90 millió forintba kerül. Május elejéig 425 gépet ajándékozott el a kormány, többek között Ugandának, Csehországnak, Jordániának, de jutott belőlük a Felvidékre, Kárpátaljára és a Vajdaságba is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!