A brazil elnök a koronavírus elleni védettség természetes kialakulására számított

2021. május 22. – 07:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jair Bolsonaro brazil elnök eredetileg a koronavírus elleni védettség természetes kialakulására számított, ezért soha nem akart védőoltást venni – mondta pénteken a felsőháznak a kormány válságkezeléssel kapcsolatos vizsgálatát vezető szenátor.

Renan Calheiros szerint még túl korai lenne megmondani, hogy Bolsonaro elkövetett-e bármilyen bűncselekményt a közegészségügyi válság kezelése alatt, további vizsgálatokra van szükség. Az viszont a szenátor szerint egyértelmű, hogy az elnök a nyájimmunitás kialakulását részesítette előnyben.

„Az elnök először tagadta a betegséget, influenzának nevezte, majd érvelt a járványkorlátozás és a vesztegzár bevezetése ellen. Aztán leszólta a szájmaszkok használatát és bátorította a tömegeket a gyülekezésre. Ezért nem akart soha vakcinát”

– mondta Calheiros.

Calheiros veterán törvényhozó és Bolsonaro kritikusa. Jelentése várhatóan a kormány késlekedésére összpontosít majd a vakcinák biztosításában, beleértve a külföldi gyógyszergyártókkal folytatott elhúzódó tárgyalásokat, valamint az Amazonasban elkövetett hibás lépéseket, ahol a vírusfertőzés egy új változata jelent meg.

A barzil elnök és szövetségesei korábban arra törekedtek, hogy Calheirost eltávolítsák az ügyben folytatott vizsgálat éléről, mondván, hogy nem lehet pártatlan, mert a fia Alagoas állam kormányzója, és a vizsgálat az állami programok szövetségi finanszírozását vizsgálná.

Brazíliában eddig közel 16 millió koronavírusos megbetegedést vettek nyilvántartásba. Mintegy 450 ezren meghaltak, ennél csak az Egyesült Államokban haltak bele többen a koronavírus okozta szövődményekbe.

Az államfőt hazájában ellenzői bírálták a koronavírus veszélyeinek minimalizálása, a maszkok mellőzésére és a nem bizonyított gyógymódok erőltetésére tett erőfeszítései miatt. Januárban autós tüntetésen követelték lemondását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!