Hét lélegeztetőgépet adományoz a kormány két palesztin kórháznak

2021. május 20. – 08:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam lélegeztetőgépeket adományoz Palesztina, pontosabban a palesztin Szent Család Kórház, valamint a Betlehemi Arab Rehabilitációért Társaság számára, derült ki a Magyar Közlönyben közzétett határozatból.

A döntés nyomán a külgazdasági és külügyminiszternek kell felvennie a kapcsolatot az illetékes palesztin szervekkel, a belügyminiszternek pedig az eszközöket kell biztosítania az Országos Kórházi Főigazgatóság becsatolásával.

Összesen hét gépet ad át ingyenesen a magyar állam.

Május elején írtunk arról, hogy a kormány a járvány első hulláma alatt vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépből addig már 425-öt ajándékozott el más országoknak. A lélegeztetőgépeket a kormány 300 milliárd forint közpénzből vásárolta, darabonként 19 millió forintos vételárral számolva körülbelül 8 milliárd forint értékben ajándékozott, eladni viszont egyet sem tudott.

A tömegével felvásárolt lélegeztetőgépek egy gödöllői raktárban állnak, tárolásuk nagyjából havi 90 millió forintba kerül. Gödöllőről először Csehországba került 150 lélegeztetőgép, majd a Felvidékre 27, Kárpátaljára 50, a Vajdaságba 100, Boszniába 30, Libanonba 20, Jordániába 10, Kirgizisztánba 20, Ugandába pedig 18.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban utasítást adott a külképviseleteknek, hogy tárgyaljanak a feleslegesen tárolt lélegeztetőgépek eladásáról. Ám amikor május elején az RTL megkérdezte, hogy a lélegeztetőgépekből eddig hányat ajándékoztak el, és hányat értékesítettek, a KKM részéről nem válaszoltak, helyette csupán annyit közöltek:

„Ha más országoknak segíteni tudunk, annak örülünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!