Karikó Katalin átvette a Közmédia Év Embere Díját

2021. május 18. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár már tavaly decemberben neki ítélték oda, de csak kedden tudta átvenni személyesen a Közmédia Év Embere Díjat Karikó Katalin, aki az MTI beszámolója szerint Papp Dánieltől, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától vette át az elismerést.

A szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus-járvány elleni legmodernebb vakcinát, ezért a közmédia kuratóriuma 2020-ban neki ítélte oda elsőként a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjat.

A díjazott egy porcelán emlékplakettet kapott, és az ő portréja díszíti az MTVA-székház egyik folyosójának falát is. „A díj alapításával az volt a cél, hogy a közmédia is megmutassa, kik azok a személyek, akik mindenképp elismerésre méltóak. Karikó Katalin olyat tett le az asztalra, amely nemcsak Magyarország, hanem az egész világ szempontjából rendkívül fontos” – idézi a közlemény Papp Dánielt.

Karikó Katalin és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Karikó Katalin és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

„Mindig elámulok azon, hogy milyen nagyságokkal említik a nevem egy lapon. Jólesik az elismerés, de legjobban mégis az emberek levelei érintenek meg, amikben leírják, számukra mit jelent a vakcina” – fogalmazott Karikó Katalin.

Karikó Katalin a TV Maci mellett – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Karikó Katalin a TV Maci mellett – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA hagyományteremtő céllal hozta létre az elismerést. A Közmédia Év Embere Díjat minden év végén olyan személynek ítélik oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, és nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire.

A 2020-as évet meghatározta a koronavírus-járvány, így az elismeréssel Karikó Katalin biokémikust díjazták, akinek szabadalma alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni egyik oltást. A világ legismertebb élő magyar tudósával készült interjúnkat itt olvashatják.

Papp Dániel, az MTVA vezetője volt az, aki korábban úgy számolt be a magyar kormányt és Orbán Viktort rendszeresen kritizáló Daniel Cohn-Bendit budapesti sajtótájékoztatójáról, mintha az EP-képviselő megfutamodott volna a pedofíliával kapcsolatos kérdése elől. Ez egy manipulatív vágásnak volt köszönhető, Cohn-Bendit ugyanis valójában a kérdés elhangzása után még fél óráig ott volt a sajtótájékoztatón. Ez a vágatlan felvételből kiderült. Papp Dánielre ezért gyakran hírhamisítóként hivatkoznak a médiában.

Kövess minket Facebookon is!