WHO: Nem a gyerekeknek kéne oltást adni, hanem a szegényebb országoknak

2021. május 14. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a gyerekeket kéne oltani a fejlett országokban a koronavírus ellen, hanem a szegényebb országokba kéne több vakcinát szállítani, ott ugyanis még az egészségügyi dolgozókat sem oltották be, mondta pénteken az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

Miközben az Egyesült Államokban már engedélyezték a 12-15 évesek beoltását a Pfizer-BioNTech vakcinájával, és Európában is már oltják a koronavírus ellen a 16 év feletti fiatalokat is, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a mostani helyzet egy „morális katasztrófa”:

„Rengeteg gazdag országban, amelyek felvásárolták a vakcinakészletek többségét, alacsony kockázatú csoportokat oltanak be. (…) Az alacsony és közepes jövedelmű országokba eljutott oltóanyag-szállítmányokkal még az egészségügyi dolgozókat sem sikerült immunizálni, miközben a kórházakat elárasztják a páciensek, akiknek sürgősen életmentő ellátásra van szükségük.”

Bár Tedrosz megérti, hogy a gazdagabb országok miért szeretnék beoltani a fiatalokat is minél hamarabb, arra kérte őket, gondolják át a helyzetet, és inkább adományozzanak oltóanyagokat a COVAX-nak.

A COVAX egy nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés, aminek keretében a rosszabb gazdasági helyzetben lévő országok jutnak szervezett módon koronavírus elleni oltáshoz. A program viszont eddig nem túl sikeres: a Deutsche Welle az AFP alapján arról ír, hogy legalább 210 országba jutott el eddig 1,4 milliárd dózisnyi oltóanyag a koronavírus ellen,

  • azonban míg ezek 44 százaléka a Föld lakosságának 16 százalékát kitevő leggazdagabb országokba került,
  • addig a Föld lakosságának 9 százalékát jelentő legszegényebb országokba csak az összes oltóanyag 0,3 százaléka jutott el.

„Csak úgy tudjuk megmenteni az életeket és a megélhetést, ha egyszerre tartjuk fenn a közegészségügyi intézkedéseket és az oltási programokat – az egyik nem megy a másik nélkül” – mondta Tedrosz.

A WHO főigazgatója arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány második, idei éve halálosabb lehet, mint a tavalyi, Indiában ugyanis egyre aggasztóbb a járványhelyzet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!